Najbolji teniser sveta Novak Đoković rutinski se plasirao u polufinale Australijan opena trijumfom nad Kanađaninom crnogorskog porekla Milošem Raonićem sa 3:0 (7:6, 6:4, 6:2) posle tačno dva časa igre. Naredni rival našeg asa biće branilac trofeja Stan Vavrinka, koji je takođe sa 3:0 sa terena ispratio Japanca Keija Nišikorija.

Biće to njihov jubilarni 20. međusobni meč i prilika Đokoviću da se 17. trijumfom revanšira za prošlogodišnju eliminaciju u četvrtfinalu prvog grend slema sezone.

Da Raoniću verovatno ni razoran servis ni jaki udarci neće biti od pomoći bilo je jasno već na početku meča kada je Novak bez izgubljenog poena osvojio svoj prvi gem, a onda je imao brejk lopte koje je rođeni Podgoričanin uspeo da spase. Igrači su potom čvrsto čuvali svoje servise, a prvu i možda najozbiljniju pretnju na Đokovićev početni udarac Raonić je imao u sedmom gemu pri 0:30, ali je Novak uspeo da se izvuče. Otišlo se u istom ritmu i do tajbrejka u kojem je naš as bio neprikosnoven i poveo sa 1:0.

To kao da je oslabilo pritisak i agresivnost Raonića, pa je Đoković napravio prvi brejk u meču na prvi servis Kanađanina u drugom setu i potom poveo sa 2:0. Rutinska igra obojice tenisera za posledicu je imala mirnu drugu deonicu u kojoj publika nije videla uzbuđenja pa je srpski teniser u desetom gemu uspešno odservirao i došao na set od polufinala. Taj poslednji korak prema susretu protiv Stana Vavrinke i svom 25. grend slem polufinalu Novak je napravio u trećem gemu treće deonice kada je brejkom poveo sa 2:1. Od tog momenta na terenu je postojao samo jedan igrač pa je Đoković novim brejkom došao do prednosti od 4:1 a potom i mirno priveo susret kraju.

– Ovo je bio verovatno moj najbolji nastup na turniru. U Melburnu sam polako nadograđivao igru, pogađao sam sa osnovne linije, a krucijalan je bio brejk koji sam napravio na početku drugog seta. Vežbao sam servis jer podloga na turniru ima svoje specifičnosti, a nastojao sam da igram precizno i da dolazim do lakih poena. Sada me očekuje meč protiv Vavrinke, sa kojim sam protekle dve godine u Melburnu igrao mečeve u pet setova i publika sigurno očekuje takvu neizvesnost. Sten je samouveren i dobro udara lopticu, ali i ja ću nastojati da igram u jakom ritmu kao do sada i da prođem u novo finale – istakao je Đoković nakon plasmana u polufinale.

Kecmanović u polufinalu juniorskog dubla

Jedini srpski junior u Melburnu Miomir Kecmanović plasirao se u polufinale muškog dubla s obzirom da je u paru sa Amerikancem Majklom Moom pobedio japansku kombinaciju Ito-Takahaši sa 2:0 (6:2, 6:2). Treći nosioci će se u borbi za prolaz u finale sastati sa poljsko-slovačkim parom Hurkač-Molcan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari