Namučio se Novak Đoković da se bi se plasirao u polufinale Vimbldona, ali je sprečio još jedno iznenađenje u nizu na londonskom grend slemu i savladao je u pet setova Hrvata Marina Čilića posle nešto manje tri i po sata igre – 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2. Da bi odbranio bodove od prošle godine prvi nosilac u Londonu moraće da savlada u polufinalu Grigora Dimitrova i tako nastavi pohod ka povratku na prvo mesto gde će biti samo ukoliko osvoji titulu na ovogodišnjem Vimbldonu.


Marin Čilić je pre ovog meča predstavljao pretnju za Novaka Đokovića, ali u prvom setu to nije opravdao. Uopšte nije ličio na sebe i srpski igrač je iskoristio dve od ukupno četiri brejk lopte za rutinsko rešavanje prvog seta u svoju korist. Pulen bivšeg šampiona Vimbldona Gorana Ivaniševića nije imao razloga da se preda čega je bio svestan, a posle loše odigranog prvog gema koji je ipak osvojio spasivši brejk šanse podigao je svoje mogućnosti na viši nivo. U četvrtom gemu napravio je brejk koji je sigurno držao do kraja i izjednačio u setovima. Ukupno šest brejk lopti u dva gema trećeg seta propustio je prvi nosilac turnira, što je bio jedan od razloga gubitka te deonice. Čilić do 11. gema šanse da oduzme protivniku servis nije imao, ali je prvu priliku iskoristio i poveo sa 6:5. Srećom po Novaka, nije bio dovoljno psihički stabilan da privede set kraju, ali je u taj-brejku uspeo da zaboravi na kiks i poveo je 2:1 u setovima. Činilo se tada da je Čilić na pragu prve pobede u karijeri protiv Đokovića u njihovom 10. međusobnom duelu, ali nije bilo tako. Odmah na početku seta šampion iz 2011. napravio je dva brejka i držao ih do kraja za izjednačenje, da bi i peti set osvojio na isti način jer Čilić više nije imao ni snage ni rešenja za srpskog igrača.

Za razliku od Čilića, Đokovićev naredni protivnik Grigor Dimitrov zna kako se pobeđuje nekada prvi teniser sveta jer mu je to pošlo za rukom prošle godine na prestižnom Mastersu u Madridu u drugoj rundi. U ostala tri duela trenutno 13. igrač na ATP listi ubedljivo je poražen. Dueli polufinala na programu su u petak.

Đoković: Biće teško u sledećem meču

– Odigrao sam težak meč protiv Čilića i u prva tri seta bila je u potpunosti izjednačena borba. Bio sam ljut na sebe što sam posle vođstva dozvolio njemu da se vrati u meč, ali je i Čilić igrao sjajno. Tek u poslednja dva sam osetio da ima kontrolu. Dimitrov je igrač koji definitivno predstavlja pretnju, ima sjajnu sezonu iza sebe i nema sumnje da će biti neizvesna borba – izjavio je Đoković posle četvrtfinalnog duela.

Halep i Bušar među najbolje četiri

Dve Čehinje obezbedile su ranije učešće u polufinalu trećeg grend slema sezone, Petra Kvitova i Lusi Safarova, a tokom jučerašnjeg dana plasman među najbolje četiri izborile su Eženi Bušar (Kanada) i Simona Halep (Rumunija). Bušar je bila bolja od Nemice Anđelike Kerber bez izgubljenog seta, a njenu sunarodnicu Sabine Lisicki savladala je treća nositeljka, Simona Halep.

Dimitrov iznenadio Mareja

Najveću uzdanicu domaće publike na londonskom grend slemu i branioca titule Endija Mareja eliminisao je 23-godišnji Bugarin Grigor Dimitrov sa 3:0 (6:1, 7.6, 6:2). Dimitrov je na Vimbldonu postavljen za 11. nosioca i priredio je najveće iznenađenje nakon eliminacije Rafaeal Nadala, a plasman u polufinale mu je najbolji rezultat na nekom od turnira velike četvorke u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari