Osmi put uzastopno Novak Đoković igraće u četvrtfinalu Australijan opena, čime je izjednačio prošlogodišnji rezultat, a sve zahvaljujući pobedi nad Žilom Milerom iz Luskemburga – 6:4, 7:5, 7:5. Njegov protivnik u četvrtfinalu biće Miloš Raonić, koji se namučio protiv Felisijana Lopeza (3:2).


Iako rezultat možda to ne govori, srpski teniser se namučio sa nekada najboljim juniorem sveta pre svega zbog njegovog odličnog servisa, što je i bilo očekivano jer posle povratka na teren zbog povreda Miler u 32. godini života igra odlično i pobeđivao je u Melburnu mnogo bolje rangirane od sebe. I sam Đoković izjavio je pre duela osmine finala da mora da bude oprezan pogotovo što do jučerašnjeg meča nije igrao sa njim, ali je ipak opravdao ulogu favorita i plasirao se u 23. uzastopno četvrtfinale grend slema u karijeri. U prvom setu bilo je najmanje drame, Đoković je iskoristio drugu priliku za brejk i ubedljivo priveo set kraju. Nakon toga Miler je igrao još bolje u drugom, spasio ukupno tri brejk šanse, ali četvrtu nije pa je u 11. gemu Novak došao do brejka i 2:0. Iako autsajderi u mečevima sa igračima iz vrha uglavnom najveći otpor pruže na startu, a posle popuste, u jučerašnjem meču je bilo potpuno obratno. Trenutno 42. na svetu borio se najviše u trećem setu, imao i četiri brejk šanse koje nije iskoristio, kao ni četvorostruki šampion AO, ali je Đoković na petu iskoristio šansu (6:5) i prelomio meč.

– Miler zaslužuju svako poštovanje. U određenim trenucima se nisam osećao prijatno, mnogo sam klizao. Imao sam sreće da serviram veoma dobro u važnim momentima trećeg seta i da mu ne dozvolim da profitira u ključnim trenucima – rekao je Đoković posle meča.

Novaku će svaka naredna potencijalna pobeda doneti bodove jer je prošle godine eliminisan u četvrtfinalu, ali će imati težak posao da do njih dođe. Osmi nosilac, Kanađanin crnogorskog porekla Miloš Raonić, biće naredni protivnik Novaku. Kao i Mileru i Raoniću je najveći adut servis, s tim što ima više iskustva u duelima sa srpskim igračem iako ga nikad nije pobedio u četiri dosadašnja duela.

Sestre Vilijams uspešne

Obe sestre Vilijams, iako uveliko imaju preko 30 godina, plasirale su se u četvrtfinale Australijan opena posle velike borbe sa svojim protivnicama. Prva teniserka sveta Serena pobedila je Garbin Muguruzu (2:6, 6:3, 6:2) i igraće sa Dominikom Cibulkovom, koja je savladala VIktoriju Azarenku (6:2, 3:6, 6:3). Venus (18. na WTA) je uz podršku sestre sa tribina bila bolja od Agnješke Radvanske (6:3, 2:6, 6:1), pa će se za polufinale boriti sa sunarodnicom Medison Kiz, za koju rešenje nije imala još jedna Amerikanka Medison Brengl (6:2, 6:4).

Favoriti po planu

Osim Đokovića i Raonića četvrtfinale su juče u muškoj konkurenciji obezbedili takođe favoriti. Kei Nišikori lakše nego što se očekivalo savladao je Davida Ferera (6:3, 6:3, 6:3), a branilac titule Stanislas Vavrinka se nešto više namučio sa Giljerom Garsijom-Lopezom (7:6, 6:4, 4:6, 7:6).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari