Treći set finala Indijan Velsa bio je pokazatelj ukupne snage i teniskih kvaliteta najboljeg igrača današnjice. Superiornost u svim segmentima igre iskazana je posle izgubljenog dramatičnog drugog seta, kada se činilo da će Novaku ponestati „šampionskog daha“, međutim psihička stabilnost i koncentrisanost u maniru najboljih šahovskih velemajstora omogućila mu je da razoruža Rodžera Federera i da se sa četiri pehara u kalifornijskoj pustinji izjednači sa Švajcarcem na vrhu liste najtrofejnijih igrača na Indijan Velsu – 2:1 (6:3, 6:7, 6:2). Sa odbranjenih 1.000 bodova, Đoković je na najnovijoj ATP listi ubedljivo prvi sa 4.000 poena prednosti u odnosu na Federera. U njihovom 38. međusobnom meču Đoković je došao do 18. pobede, čime je na najlepši način zasladio 50. titulu u karijeri, zapravo 22. na turnirima iz Masters serije, tako da je sada na 10. mestu večne liste igrača sa najviše osvojenih turnira u Open eri.

Novak bi imao idealan start sezone da kojim slučajem nije izgubio finale Dubaija od Federera, međutim sa titulama u Melburnu i na Indijan Velsu nagovestio je da bi ovo mogla da bude sezona u kojoj će osvojiti i toliko željeni Rolan Garos. Naredna stanica mu je Majami, gde naredne nedelje počinje odbranu 1.000 šampionskih bodova iz prošle sezone.

– Stalno se ponavljam, ali zaista ovo ne bih mogao da uspem bez tima. Sam sam na terenu, ali osećam da je ovo timski sport. Žrtva i energija koju daju mojoj karijeri dovoljni su mi da živim svoj san – iskren je Đoković, koji je u finalu prilikom jednog predaha između gemova imao problem da popije osvežavajući napitak s obzirom da mu je ruka drhtala od prevelike doze adrenalina.

Indijan Vels je prema postavljenim standardima, ali i činjenici da traje dve nedelje, u rangu četiri grend-slem turnira, sličnog nivoa je i Masters u Majamiju, koji je na programu od 24. marta do 4. aprila, a igra se za ukupan nagradni fond od 6.267.755 dolara.

– Ovo je jedan od najboljih turnira na svetu, postavio je visoke standarde ostalim takmičenjima – pohvalio je Novak organizatore turnira u kalifornijskoj pustinji.

Federer: Publika želela dramu

– Imao sam osećaj kao da publika želi treći set. Mislim da to nije bilo samo zbog meča, već i zbog mene. U svakom slučaju, želeli su više drame. Početkom trećeg seta imao sam inicijativu u razmenama sa osnovne linije. Vraćao sam svaki servis i zbog toga sam dodatno razočaran. On je na kraju ubacio u veću brzinu. Bilo je teško. Uživao sam u meču, ovaj meč je imao sve. Kontrolisana agresivnost je ključna stvar u ovakvim duelima – naveo je Federer, koji neće učestvovati u Majamiju zbog želje da se pripremi za seriju turnira na šljaci i travi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari