Ove godine u finalu Australijan opena Novak Đoković imao je „milosti“ prema svojim navijačima, i u daleko manje dramatičnom meču, od onog prošle sezone protiv Rafaela Nadala, savladao je Britanca Endija Mareja sa 3:1 (6:7, 7:6, 6:3, 6:2), osvojio ukupno četvrtu titulu na prvom grend slemu sezone, a treću uzastopnu čime je oborio rekord „open ere“ legendarnog Čeha Ivana Lendla.

Đoković se ovim trijumfom osvetio Mareju na porazu u finalu US opena prošle godine, a Britanac je svojom igrom i velikim oscilacijama dokazao da još nije dorastao Novaku, bar ne na psihičkom planu, i da će morati još mnogo da radi i uči od svog vršnjaka.

Borba za šestu grend slem titulu u karijeri nije počela dobro po Novaka. U prvom setu nije bilo oduzimanja servisa iako je Novak u šestom gemu meča propustio čak četiri brejk lopte. „Držao“ se Đoković u igri, ravnopravno parirao Mareju ali nije bio ni nalik onom teniseru iz polufinala kada je pogađao sve što je hteo i deklasirao uvek nezgodnog Davida Ferera. Mnogo je grešio, lošije se kretao i to se najbolje videlo u taj-brejku prvog seta kada je Marej nadigrao srpskog tenisera za vođstvo od 1:0 (7:2). Start drugog seta nagovestio je nastavak neizvesne borbe s tim što je Marej i dalje bio bolji i već u drugom gemu je pripretio Novakovom servisu, imao je tri vezane brejk lopte, ali je srpski teniser i tada pokazao psihičku stabilnost, vratio se u gem i izjednačio. Ono što je iznenađujuće je da do novog taj-brejka u drugom setu ni sa jedne strane nije bilo ni brejk šansi, ni uzbuđenja, a u takozvanom 13. gemu viđen je sličan scenario kao i u prvom setu, samo je ovaj put u glavnoj ulozi bio Đoković (7:3). Svetski reket broj jedan igrao je sve bolje, dok je sa druge strane Marej polako posustajao. Ipak, treća deonica nastavljena je u istom ritmu, sigurnim servisima, ali je Novak prelomio set, a može se reči i meč, kada je u osmom gemu oduzeo bez većih problema gem protivniku i bez izgubljenog poena poveo sa 2:1. Nervoza je izbijala sve više iz Mareja, kao i umor o kojem se dosta pričalo nakon polufinalnog trilera sa Rodžerom Federerom, može se reći da je očajno igrao u četvrtom setu čime je dokazao da još nije dovoljno veliki kapacitet za nestvarne preokrete u stilu svog vršnjaka iz Srbije. Mučio se kod prvog gema na svoj servis, Đokoviću je bilo još teže da izjednači na 1:1, ali tada je Novak dva puta uzastopno „brejkovao“ protivnika i od Mareja je do kraja meča viđen samo još jedan ubedljiviji gem. Prvu meč loptu iskoristio je jedan od najboljih sportista Srbije svih vremena, tri sata i 43 minuta igre bilo mu je dovoljno da uđe u istoriju i osvoji šestu grend slem titulu u karijeri. Sjajan početak godine za Novaka i dobar argument svima onima koji su u prvoj polovini prošle sezone govorili da je njegovo vreme prošlo. Na svečanoj ceremoniji prilikom dodele pehara, koju je srpskom teniseru uručio Andre Agasi, Đoković je izjavio da je Australijan open definitivno njegov omiljeni grend slem turnir, čestitao je svom timu i naglasio da oni zaslužuju trofej koliko i on sam i poželeo Mareju sreću u nastavku sezone. Osim rekorda Ivana Lendla, Novak je na dobrom putu da sa liste osvajača prvog grend slema sezone svrgne penzionisanog Andrea Agasija i drugog reketa sveta Rodžera Federera, sa kojima se pobedom nad Marejem izjednačio po broju ukupno osvojenih titula u Melburnu.

Marej: „Đoković je pravi šampion“

– Želeo bih da čestitam Novaku, njegov rekord je neverovatan. Malo ljudi je uspelo to što je on uradio ovde. On je zasluženo šampion. Dobro poznajem njegov tim i bez njih ovakvi rezultati ne bi bili mogući. Niko nikada nije osvojio grend slem nakon svoje prve titule na turnirima „velike četvorke“ jer je to izuzetno teško, a ja sam bio baš blizu – sportski je podneo poraz Endi Marej, što svakako nije smanjilo razočarenje jer je olimpijskom šampionu ovo već peto finale grend slema koje je izgubio, a slavio je samo na US openu prošle godine.

Gajdošova i Ebden trijumfovali u miks dublu

Australijski dubl Metju Ebden/Jarmila Gajdošova trijumfovao je na Australijan openu u konkurenciji mešovitih dublova, pošto su u finalu savladali češku kombinaciju u sastavu Lusi Hradecka – František Čermak sa 2:0 (6-3, 7-5). U konkurenciji muških dublova ranije su slavili Amerikanci Majk i Bob Brajan, dok su među damama najbolje Sara Erani i Roberta Vinči iz Italije.

Divac vikao „Nole mi te volimo“

Svakako najzapaženiji član u Novakovoj loži bio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i legendarni košarkaš Vlade Divac, koji je u društvu Đokovićevog stručnog tima i supruge Snežane bodrio srpskog tenisera. Dok je Novak držao govor i zahvaljivao se svima iz lože se začulo „Nole mi te volimo“, što je oduševilo i nasmejalo sve prisutne na Rod Lejver areni.

Đoković: „Bilo je dosta tenzije“

– Bio je ovo neverovatan meč i znao sam da neće biti lako, nijedan duel na grend slem turnirima nije jednostavan. Jedan drugoga smo gurali do samih granica. Pokušavao sam da se koncentrišem na sebe. Imao sam malu fizičku krizu posle prvog seta. Bilo je dosta tenzija. Osećam veliku radost. Veoma sam srećan i blagosloven što mogu da igram sport koji volim najviše na svetu. Posvetio sam svu svoju unutrašnju snagu, strast i ljubav ovom sportu. Oduvek sam sanjao da budem najbolji u onome što radim.

„Pljušte“ čestitke

Velika pažnja se osim na borbu na terenu obraća i na društvenu mrežu „Tviter“ koja se usija svaki put kad Novak trijumfuje na nekom turniru. Ovog puta najbrži sa čestitkama su bili predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, nova-stara šampionka Australijan opena Viktorija Azarenka, brat i majka poraženog finaliste, Džejmi i Džudit Marej, teniseri Janko Tipsarević, Ivo Karlović, Andrea Petković, košarkaš Marko Kešelj, nekadašnja najbolja teniserka sveta Martina Navratilova, italijanski fudbalski klub Milan i mnogi drugi. Korak dalje načinio je pevač legendarne engleske grupe „Djuran Djuran“, Sajmon le Bon, koji je postavio sliku majice na kojoj piše „Nole. Volim njegovu igru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari