Novak Đoković savladao je Rafaela Nadala u još jednom velikom finalu ove sezone, što praktično više nije novost budući da je to uradio već šesti put u 2011. godini, pokorio Njujork i dodao još jednu „vazu“ u svojoj kolekciji.

Bila je to 10. njegova titula u sezoni, 28. u karijeri, odnos pobeda i poraza dostigao je odnos 62-2, a razlika za prvim pratiocem Nadalom na ATP listi otišla je na neverovatnih 4.100 bodova. Pokoravanje betona „velike jabuke“ ostavilo je Srbiju budnom do kasno u noć jer su svi želeli da vide novo slavlje čoveka koji je prethodno osvojio travu Londona, beton Melburna, te šljaku Rima i Madrida.

Daleko od toga da je Nadal bio loš, već je Novak bio bolji. Španac je pružio najbolji meč protiv Đokovića ove sezone, ali rezultat od 3:1 (6:2, 6:4, 6:7, 6:1) najbolje svedoči o nemoći Nadala protiv kralja „belog sporta“ koji se čvrsto ustoličio na tronu i još jednom pokazao da ne planira da stane dok ne postigne sve rekorde. Zato ne čudi odjek nove pobede u svetu, te noćno slavlje onih koji su ostali budni do tri sata posle ponoći.

– Neverovatno je da sam osvojio ovoliko trofeja. I sam sam iznenađen sezonom. Ali ne planiram da stanem, hoću sve grend slemove, sada idemo na Rolan Garos – rekao je Đoković po podizanju pehara.

Repriza finala iz 2010. donela je jednaka uzbuđenja, ali je superiorni Novak tek u retkim trenucima dozvolio Nadalu da se nada da može da odbrani titulu. Pokušao je Španac neuobičajenom taktikom za njega, da igra duge defanzivne poene, po uzoru na Dolgopolova koji je na taj način stigao do tajbrejka protiv Đokovića u ranijoj fazi US opena. To je u nekoliko navrata i pošlo za rukom, ali samo dok Novak ne bi demonstrirao najbolji ritern na svetu, uz „skidanje“ linija kad god je to bilo potrebno.

Da pored znanja i fizičke spreme poseduje i neverovatnu psihičku smirenost Đoković je demonstrirao tokom svih četiri sata i deset minuta igre. Mirnoću mu nije poremetio ni iskusni Nadal, tradicionalno teniski nepismena publika koja bi povicima poremetila svakoga, ali ni povreda leđa koja je u četvrtom setu iziskivala medicinsku pomoć.

Novak strip junak

– Vreme je da počnu da se prave stripovi sa Novakom Đokovićem kao herojem – kratko je na svom tviteru napisao hrvatski teniser Ivo Karlović nakon finala US opena. Ipak, najveće priznanje stiglo je od Karlosa Moje, Nadalovog prijatelja, sugrađanina i uzora. On je sa divljenjem konstatovao da Đoković uz Nadala i Federera ispisuje novo poglavlje teniske istorije. Reči hvale ne štede ni svetski mediji, pre svega španski koji priznaju da je njihov teniser nadigran u svakom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari