Terapija do šest nedelja 1Fonet - AP

Tretman lekom mildronat (meldonium) na koji je bila pozitivna Marija Šarapova na doping testu, a koji je od 2016. na listi zabranjenih sredstava, može da traje od četiri do šest nedelja, što je znatno kraće nego što je navela ruska teniserka.

Međutim, kako je saopštio proizvođač medikamenta, njegova upotreba je moguća dva ili tri puta godišnje, što je verovatno jedina „karta“ na koju može da se „vadi“ Šarapova kako bi ublažila drakonsku suspenziju.

– Bilo bi razumno preporučiti mildronat sportistima kako bi izbegli otkazivanje srca ili oštetu mišića u slučaju neželjenog prezasićenja. U zavisnosti od pacijentovog stranja, lečenje mildronatom može da varira od četiri do šest sedmica, a tretman se može ponoviti dva ili tri puta godišnje. Samo lekari mogu da prate pacijentovo stanje i da procene da li je potrebno da se lek uzima duže – stoji u saopštenju kompanije Grindeks.

Iz letonske firme dodaju, kao što je dan ranije potvrđeno i iz Antidoping agencija Srbije, da je lek namenjen za one koji pate od hroničnih bolesti srca i cirkulacije, zatim za one koji se oporavljaju od bolesti ili povrede, kao i za one koji su pod prevelikim fizički i psihoemocionalnim pritiskom. Zato će verovatno jedan od ključnih dokaza biti utvrđivanje da li je Šarapova bila u nekoj od kategorija, iako je navela da lek uzima povremeno od 2006. kada je bila često bolesna i imala nedostatak magnezijuma u organizmu, odnosno imala znake pojave dijabetesa. Tek nakon toga, trebalo bi da se utvrdi svesnost uzimanja potencijalnog dopinga po pravilima koja su promenjena od 1. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari