Đordi Bertomeu polako skraćuje spisak kandidata koji bi sledeće sezone trebalo da popune upražnjena tri mesta u novoj koncepciji Evrolige. Jedanaest najboljih sa odavno kaparisanim „A licencama“ čeka imena još tri kluba i pobednika Evrokupa, a gotovo izvesno jedan od protivnika biće im i šampion ABA lige. U najužem krugu su takođe prvak Nemačke, predstavnik regionalne VTB lige, dok turska Darušafaka pokušava iz prikrajka da pomrsi račune i milionskim garancijama stekne „A licencu“.

Prema saznanjima Danasa pobednik ABA lige ove sezone imaće garantovano mesto naredne godine u Evroligi, dok će vicešampion otići u kvalifikacije. Mada su iz Crvene zvezde isticali poslednjih mesec dana dosta upadljivo da im je krajnja želja da dobiju „A licencu“, Evroliga uopšte nije razmatrala takvu opciju. Klubovi iz ABA lige generalno nisu dovoljno finansijski „isplativi“ za najkvalitetnije takmičenje. U teoriji, startne pozicije Crvene zvezde, Partizana i Cedevite su iste i ukoliko bi se uopšte razmatrala opcija da „A licencu“ dobije neko iz našeg regiona crveno-beli ne bi bili u prednosti, naprotiv Cedevita bi bila prvi favorit zbog većeg budžeta i stabilnijeg finansijskog poslovanja.

Mada španski „Mundo Deportivo“ tvrdi da je Darušafaka nadomak „A licence“ Danas saznaje da to nije  tačno, ali da turski klub uveliko lobira. Vlasnik kluba je multimilioner, sponzorsku usko povezan sa Evroligom, tako da uopšte ne bi bilo nemoguće da do kraja Bertomeu promeni ploču.

Regionalni nacionalni savezi neće blokirati svoje klubove koji se nalaze između Evrolige i FIBA. Skupština klubova ABA lige trebalo bi da u narednih mesec dana definitivno odluči kojoj će se strani prikloniti. Evroliga nudi garantovanih 3,5 miliona evra, plus deo kolača od prodaje TV prava.

FIBA nudi tri mesta

Želeći da klubove iz ABA lige prevede preko evroligaškog mosta na svoju stranu FIBA u novom konceptu Lige šampiona Jadranskoj ligi navodno nudi tri direktna mesta, ali pod uslovom da okrenu leđa Evroligi. Tema je bez sumnje za razmišljanje, ali je trenutni utisak da su, pre svih, Cedevita i Crvena zvezda bliži jasnijem i finansijski isplativijem evroligaškom konceptu za narednu sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari