Na svečanom potpisivanju ugovora sa korisnicima sredstava po javnom konkursu za udruženja građana za sufinansiranje i finansiranje projekata koji se odnose na popularizaciju i edukaciju u oblasti informacionog društva na teritoriji AP Vojvodine, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je socijalni i privredni značaj napora civilnih društava u podizanju svesti građana o potrebama IT sektora i unapređenja elektronskih komunikacija.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova podržao je ukupno 57 projekata, koje su predložila udruženja građana, a odnose se na popularizaciju i edukaciju u oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva na teritoriji pokrajine u ukupnom iznosu 5.5 miliona dinara.

Miroslav Vasin naglasio je da napori Sekretarijata idu u pravcu približavanja IT komunikacije i informacionih tehnologija što većem broju građana, prvenstveno mladih ljudi i dece.

– Dugi niz godina Sekretarijat pokušava da promoviše jedan koncept koji afirmiše one koji su u mogućnosti da sa malim sredstvima stvore velika dela. Nevladin sektori i udruženja građana uspevaju da posluju u okviru ovog koncepta, što pokazuje impozantan broj kvalitetnih ideja i projekata. Informacione tehnologije i znanja, kao i zajednički rad na promociji IT sektora, predstavljaju jedan od prioriteta Pokrajinske vlade. Dragocena je misija civilnih društava, koji promovišu i ističu značaj informacionih tehnologija. Ciljevi odabranih projekata su najpre upoznavanje najmlađe populacije sa IT sektorom i bezbednom pristupu istom, rizicima i benefitima, potom pružanje pomoći talentovanim učenicima i motivacija za učešće u takmičenjima. Takođe, želeli smo da podstaknemo oblast edukacije, podstičući razvoj škola i akademija, kao i da pružimo pomoć i podršku osobama sa invaliditetom i marginalizovanim grupama – rekao je Vasin.

Pokrajinski sekretarijat je ovim Konkursom značajno uticao na unapređenje bezbednosti građana pokrajine na internetu, a posebno dece, podizanjem svesti dece, nastavnika i roditelja o rizicima koji postoje prilikom korišćenja interneta, a kroz organizovanje i pripremu edukativnih aktivnosti. Pored toga, cilj Konkursa je i razvoj talenata u oblasti računarstva i informatike, organizovanjem kampova, škola i akademija u ovoj oblasti. Pored učenika i studenata, cilj je usavršavanje nastavnika za pripremu učenika za takmičenja u oblastima računarstva i informatike. Jedan od ključnih ciljeva je i unapređenje socijalne uključenosti primenom informaciono-komunikacionih tehnologija, posebno unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i marginalizovanih grupa u ostvarivanju prava i preuzimanju odgovornosti sa drugim članovima društvene zajednice, kao i informisanje ovih osoba o postojanju IKT alata koji mogu da im unaprede svakodnevni život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari