Nedavno je objavljen konkurs Zavod za kulturu Vojvodine i Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića za dodelu priznanja Biće i jezik u cilju obeležavanja godišnjice smrti jednog od najvećih književnika i filozofa na ovim prostorima, Radomira Konstantinovića. Godine 2015 pokrenuta je manifestacija Dani Radomira Konstantinovića u saradnji Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića i Zavoda za kulturu Vojvodine, što je i dovelo do ustanovljenja godišnje nagrade Biće i jezik.


Po propozicijama, Zavod za kulturu Vojvodine dodeljuje nagradu Biće i jezik u cilju podsticanja i afirmisanja otvorenog esejističkog pristupa filozofskim, sociološkim i kulturološkim aspektima savremene društvene prakse i kulturnih modela. Esej bi trebalo da se odlikuje naglašenim stavom i osobenim stilom, uz vidljivi stepen erudicije i precizne opservacije istraživanih, etičkih i estetskih fenomena. Nagrada se dodeljuje mladom autoru (do 30 godina) za esej iz oblasti filozofije, filozofije kulture, književnosti, književne kritike, antropologije, sociologije ili sociologije kulture. Obim eseja – do 20 stranica, tekstovi treba da budu pisani latinicom, font Times New Roman, veličina slova 12, prored Single.

Nagrada se dodeljuje jednom godišnje, 27. marta. Žiri, na predlog Zavoda, imenuje Savet. Nagrada se može dodeliti kandidatima koji su svojim radom, delovanjem i stvaralaštvom vezani za prostor Republike Srbije. Nagrada se sastoji od novčanog dela u iznosu od 100.000 dinara, uz publikovanje nagrađenog eseja u časopisu Interkulturalnost, a uručuje je predsednik Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića na prigodnoj svečanosti.

Zainteresovani dostavljaju esej u digitalnoj formi na e-mail adresu zkvrazvojŽnscable.net sa naznakom Konkurs za dodelu nagrade Biće i jezik. Uz esej je neophodno dostaviti i kratku biografiju autora. Sve blagovremeno dostavljene tekstove pregledaće petočlani stručni žiri a odluka o dobitniku nagrade biće objavljena do 23. marta 2016. godine. Konkurs je otvoren od 11. februara do 14. marta 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari