U okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata Savez Srba u Rumuniji, na čelu sa predsednikom Ognjenom Krstićem, organizovao je dvodnevni međunarodni naučni skup posvećen događajima u Aradu, Republika Rumunija, pod nazivom „Aradska tvrđava – logor za srpske internirce u Prvom svetskom ratu“.

U okviru naučnog skupa potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić položio je venac na spomen-ploču srpskim internircima kod aradske tvrđave i na groblje „Pomenirea“. Nakon toga, resorni sekretar posetio je i Crkvu svetih apostola Petra i Pavla u Aradu, gde je sahranjen Sava Tekelija, veliki dobrotvor srpskog naroda, osnivač „Tekelijanuma“ u Budimpešti, predsednik Matice srpske, plemić, trgovac, pravnik i filantrop. Nadomak crkve nalazi se i rodna kuća Save Tekelije, u kojoj je pre 12 godina Muzej Vojvodine u jednom njenom delu postavio izložbu posvećenu životu i delu velikog ktitora.

„U ovoj godini, kada obeležavamo 100 godina od početka Prvog svetskog rata i svih žrtava koje su pale na bojnom polju, ne možemo da se ne setimo stradalih srpskih interniraca u aradskoj tvrđavi, preko 4.000 ljudi ostavilo je život u ovom logoru, preživljavajući neljudske muke, patnje i bolesti“, rekao je sekretar Slaviša Grujić i dodao „da se sa pietetom sećamo i onih koji su zbog učešća u ratu, dobrovoljci ili internirci, ovde stradali, zato što su bili osuđeni da su srpske patriote. Arad je bio stratište gde je od gladi, batina, mučenja i bolesti stradalo za godinu dana preko 1.700 ljudi, ukupno ih je ubijeno 4.317, dok je prema podacima srpske crkvene opštine u Aradu kroz ovaj logor smrti prošlo ukupno 15.000. Nekoliko stotina njih sahranjeno je na gradskom groblju „Pomenirea“, dok je većina njih spuštena u grobnicu iza tvrđave. Zato mi danas sa dužnim poštovanjem odajemo sećanje na velike žrtve, koje su naši preci podneli, a država Srbija, kao i pokrajina Vojvodina nikada neće zaboraviti ove žrtve“ istakao je na kraju sekretar Grujić.

Prema istorijskim navodima u Aradskoj tvrđavi je 1914. po nalogu austrougarskih vlasti osnovan logor, koji je prevashodno namenjen za Srbe prognane sa prostora austrougarske provincije Bosne i Hercegovine, zatim iz Kraljevine Srbije i ostalih srpskih krajeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari