Grad Zrenjanin dodeljuje stočarima na svojoj teritoriji 33 junice i 23 teleta o čemu su potpisani ugovori sa poljoprivrednicima. Reč je pomoći odgajivačima stoke da poboljšaju rasni kvalitet stada. Gradska administraciju u Zrenjaninu prošle godine je, na inicijativu ovdašnjih stočara, poljoprivrednim proizvođačima dodelila 60 grla.


– Mi smo prvi grad koji je to učinio i odmah nakon potpisivanja Sporazuma sa Ministarstvom poljoprivrede sa austrijskim ministarstvom, prošle godine, napravili smo ugovor sa uvoznikom i obezbedili grla koja smo zatim podelili stočarima. Tu akciju nastavljamo i ove godine, te ovog proleća poklanjamo 33 grla simentalske rase – navodi zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu očekuje se i podela 23 teladi od prošle godine uvezenih junica, a uskoro će biti raspisan i javni poziv. U ime poljoprivrednika zahvalila se Zagorka Arsić iz Stajićeva koja je istakla da će ova pomoć podići osiromašen stočni fond.

– Imamo pet steonih junica, crni holštajn, hteli smo da ukinemo krave, međutim, ova akcija koju je grad pokrenuo pomogla mi je da donesem odluku i ne ostanem u poslu. Sve ovo može da unapredi stočarstvo, koji je u lošem stanju – rekla je Zagorka Arsić iz Stajićeva.

Za nabavku kvalitetnih junica ove godine iz agrarnog budžeta opredeljeno 10 miliona dinara, a prošle godine 17,8 miliona dinara. Uskoro će pomoć biti pružena i pčelarima, nakon raspisivanja javnog poziva za pčelare koji nameravaju da nabave pčele i opremu, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 4,5 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari