Predstavnici opština Kovin i Odžaci potpisali su ugovore sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja. Svečanom potpisivanju prisustvovali su pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, za oblast unapređenja položaja Roma, Slavica Denić, koja je uručila ugovore, i direktor „Kancelarije za inkluziju Roma“ AP Vojvodine Duško Jovanović.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, raspisao je prošle godine konkurs za dodelu bespovratnih sredstava gradovima i opštinama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje realizacije lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja. Za tu namenu Sekretarijat je izdvojio ukupno tri miliona dinara, dok su lokalne samouprave bile u obavezi da učestvuju sa 50 odsto sopstvenih sredstva.

Na konkursu je opština Odžaci dobila milion dinara, opština Kovin 600.000 dinara, dok je opštini Inđija dobila bespovratno 1.4 miliona dinara. Ciljevi finansiranja zasnivali su se na primeni „Strategije za unapređenje položaja Roma i Romkinja“ na teritoriji AP Vojvodine, radi integracije u društvene tokove, a što bi, uz realizaciju lokalnih akcionih planova, znatno poboljšalo uslove stanovanja ove nacionalne zajednice.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara Slavica Denić istakla je da je od velike važnosti činjenica da lokalne samouprave učestvuju u aktivnostima i sprovođenju programa Sekretarijata, usmerenih na unapređenje položaja Roma, čime potvrđuju svoju društveno odgovornu ulogu prema građanima. Pored toga, značajno je učešće i romskog nevladinog sektora, koji sprovođenjem sopstvenih projekata znatno unapređuje položaj pripadnika romske zajednice.

– Na konkursu Sekretarijata čiji je osnovni cilj unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja, sve opštine učestvuju sa 50 odsto sopstvenih sredstava, tačnije oko šest miliona dinara u opštinama Inđija, Kovin i Odžaci biće upotrebljeno upravo za poboljšanje uslova stanovanja u romskim naseljima. Ostvarena je dobra saradnja Sekretarijata i opština po pitanju sprovođenja i realizacije konkursa namenjenih unapređenju položaja Roma. Uspešno su realizovani konkursi za kupovinu udžbenika za romsku decu uzrasta od 5. do 8. razreda, kao i konkursi namenjeni izradi lokalnih akcionih planova. Konkurs za finansiranje rada koordinatora za Romska pitanja polovično je realizovan, jer je na snazi bila zabrana zapošljavanja – navela je Denić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari