Paradoks Zrenjanina je u tome što su njegove najstarije i najvrednije građevine, koje se nalaze u samom centru grada, u najlošijem građevinskom stanju, stručna je ocena istoričara umetnosti zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U analizi, rađenoj za potrebe ove ustanove, navodi se da Zrenjanin, generalno, ima problem sa neodržavanjem i nedomaćinskim odnosom prema graditelјskom nasleđu.

Među pobrojanim i detaljno opisanim građevinama nalaze se zgrada štamparije „Budućnost“, zdanje „Pinova vila“, ali i spomenik kulture od velikog značaja, nekadašnja Trgovačka akademija a danas srednja tehnička škola.

– Ovaj objekat ima jedinstvenu fasadnu dekoraciju na prostoru Vojvodine, koja je izvedena u zgrafito tehnici. Osamdesetih godina prošlog veka urađena je restauracija fasade ka Subotićevoj ulici, dok je na glavnoj fasadi, koja je okrenuta ka jezeru, samo obijen malter. Danas je krov u lošem stanju, zbog čega otpadaju delovi opeke i maltera sa potkrovnog venca i strehe. Zbog obijenog maltera na glavnoj fasadi, zgrada, koja je inače nekad bila izuzetno raskošna i bogata koloritom, izgleda zapušteno. Kao prvi korak treba izraditi restauratorski projekat obnove fasade i krova, naveli su u analiziautori Vesna Karavida i Bojan Kojčić.

U katastrofalnom stanju je i palata Daun, pored Robne kuće Beograd, nekad raskošna palata bogate jevrejske trgovačke porodice, koja se nalazi u glavnoj ulici. Već je godinama bez korisnika i održavanja. U postupku je restitucije, ali se vodi i pravni spor oko vlasništva.

Prema podacima Zavoda, skoro četvrtina objekata koji uživaju status kulturnog dobra u Zrenjaninu, nalazi se u veoma lošem građevinskom stanju.

Na listi ugroženih spomenika kulture u Zrenjaninu nalaze se Pinova vila, Palata Mencer, palata Daun, Velikobečkerečka štedionica, zgrada Jakšić-Ambrozi, zgrada Srpske zadružne banke, Dom narodnog zdravlja, Trgovačka akademija, štamparija i pasaži koji spajaju glavnu ulicu Kralja Aleksandra sa Gimnazijskom i Pupinovom ulicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari