Site name

Nagrada za nasilje

Šta je zajedničko Mladenu Obradoviću, vođi "Obraza", Radomiru Počuči, nekadašnjem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije, i Ivanu Ivanoviću, predsedniku Srpskog narodnog pokreta "Naši"?

2

Piše: Redakcijski komentar

09. novembar 2017. 14:00

Nagrada za nasilje

Sem toga što su sva trojica desničari, koji svoje bivstvovanje u Srbiji zasnivaju na mržnji prema drugačijima, pozivanju na linč, diskriminaciju, te nasilničkom ponašanju, zajedničko im je i to što ih je srpsko pravosuđe nagradilo upravo za takvo ponašanje.

Sva trojica su oslobođena optužbi - Obradović za izazivanje nasilničkog ponašanja na Paradi ponosa 2010, Počuča za ugrožavanje sigurnosti Žena u crnom, a Ivanović za rasnu i drugu diskriminaciju i proganjanje javnih ličnosti. Dakle, Obradovićevo "Čekamo vas" učesnicima Prajda, Počučino pozivanje huligana i navijača da pretuku Žene u crnom i Ivanovićev spisak od 30 "najvećih srbomrzaca i izdajnika" za srpske sudove nisu krivična dela.

Poslednji u nizu koga je Viši sud u Beogradu oslobodio optužbi je Ivan Ivanović. On je na sajtu SNP "Naši" krajem marta 2014. objavio spisak 30 "srbomrzaca" na kojem se nalaze glumci, reditelji, pisci, politički analitičari i novinari. Za Mirjanu Karanović, na primer, napisao je da ima cilj da u javnosti stvori utisak "o Srbima kao divljacima i genocidnom narodu", za Svetlanu Lukić da je "jedan od simbola ekstremističkog srbomrzačkog govora mržnje", a za Biljanu Srbljanović da je poznata kao "kokainski zavisnik".

Ivanović je za Borku Pavićević naveo da je "jedna od aktivistkinja i srbomrzaca na platnoj listi Džordža Sorosa i raznih fondacija, ispostava stranih obaveštajnih službi", za Verana Matića da je "simbol ekstremnog antisrpskog novinarstva, veleizdajničke politike i širenja govora mržnje prema Srbima", a za Sonju Biserko da je "ponosna vlasnica hrvatskog pasoša i za potrebe hrvatske ambasade prikuplja podatke kako bi Srbi bili optuženi za ratne zločine".

Ako ovo nije diskriminacija i proganjanje, šta jeste?

Nažalost, Obradović, Počuča i Ivanović nisu jedini primeri. Pravosuđe Srbije dopušta nasilje nad novinarima, LGBT osobama, borcima za ljudska prava, pripadnicima nacionalnih manjina, ženama... U Srbiji oni drugačiji i oni koji ne dele mišljenje većine ili mišljenje vlasti mogu da budu pretučeni na ulici usred bela dana, da im se opljačka stan ili auto, da se o njima na društvenim mrežama pišu najogavnije stvari, napadaju - sudovi ih neće zaštiti. A ako ih i "zaštite", to su toliko mizerne kazne, da se nasilnicima i huliganima isplati da maltretiraju drugačije od njih i jako dobro znaju da imaju podršku u institucijama Republike Srbije.

povezane vesti

Profesori uz studente

0

Piše: Redakcijski komentar

Petsto prema četiri

0

Piše: Redakcijski komentar

Pravdanje nasilja

4

Piše: Redakcijski komentar

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vrh ledenog brega ...

09. novembar 2017.

Nisu samo ova trojica dobila "oprost" od države - u našem društvu nasilje se svakodnevno "oprašta" na raznim nivoima. Koliko je samo takvih primera po državnim i javnim ustanovama, gde lokalni nasilnici caruju, a slučajevi nasilja se redovno zataškavaju. Evo vam "dobrog" primera ovde u NBS, gde je uprkos prijavama za nasilje svojevremeno doveden, i što je još gore zadržan, jedan od nekadašnjih "izvornih" ideologa desničarskoh pokreta kao što su "Obraz" i "Nomokanon". Znači, bruka i sramota.

Dr

09. novembar 2017.

Isto je bilo i u Zavodu za udžbenike i Službenom glasniku za vreme uprave Radiša dr Ljušića, eminentnog stručnjaka za... znaju kolege, odnosno koleginice, a znali su i nadležni šta se sve dešava pa opet nikom ništa.