Pružamo punu podršku štrajku i protestu advokata, jer smatramo da su njihovi zahtevi usmereni ka očuvanju društvene uloge advokata da obezbede jednak pristup pravu i pravdi za sve članove društva.

Podržavamo zahtev za izmene Zakona o javnom beležništvu, budući da je sistem notara osmišljen tako da država ovlašćuje mali broj privatnika i da sastavljaju, i da overavaju ugovore, isprave, a koliko imamo saznanja da će voditi i ostavinske postupke. Na taj način se privatizuje ono što je do sada bila javna služba (overa ugovora), i poništava se njena funkcija nadzora nad radom advokata koji su do sada sastavljali sve relevatne ugovore i isprave. U sistemu koji je predviđen Zakonom o javnom beležništvu, u kome notar i piše i overava ispravu, nadzorna funkcija se dodeljuje istoj osobi koja je ugovor i sastavila, odnosno poništava se javnost i zakonitost rada stručnog lica sa poverenim ovlašćenjima.

Podržavamo zahtev za povlačenje iz procedure Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, jer se njime dozvoljava zaposlenima u državnoj upravi da zastupaju pojedince pred sudom i drugim državnim organima. Na taj način se stvara sukob interesa, i to sukob između dve izrazito neravnopravne strane – između odbrane interesa države i odbrane interesa pojedinca. U takvom sukobu je jasno čiji će se interes realizovati, ko će izaći kao pobednik, a ko kao „gubitnik“, što u prevodu znači „kadija te tuži i kadija te brani“.

Radikalno povećanje paušalne osnovice poreza drastično ugrožava preduzetništvo, koje je u Srbiji i inače u kritičnom stanju, a koje država obećava da će podržavati i razvijati, smanjiće uslove za slobodno tržište i još više centralizovati kapital i ekonomsku moć u rukama malog broja pojedinaca povezanih sa političkim partijama. U slučaju advokata, čije zanimanje ima i društvenu ulugu, ovakva ekonomska centralizacija moći stvoriće uslove za ekonomsku, političku i moralnu korupciju, i smanjiće mogućnost pojedinaca, pogotovu iz socio-ekonomski slabijih slojeva društva, da dobiju adekvatnu pravnu zaštitu, čime se stvara diskriminacija u dostupnosti pravosuđa i pravde.

Takva centralizacija i privatizacija važne društvene uloge koju vrše advokati, po našem mišljenju nije u interesu celokupnog demokratskog društva i svih njegovih članova. Kao radnici, građani i članovi društva koji učestvuju u brojnim sudskim procesima, podržavamo zahteve štrajka i protesta advokata i nadamo se da će Advokatska komora pozvati članove društva da uzmu učešće u ovoj društvenoj borbi. Ishod svake društvene borbe u velikoj meri je uslovljen izborom na kakvu će se podršku ta borba osloniti.

U Beogradu, 24. oktobra 2014. godine

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Noa Treister

Udruženje radnika i prijatelja Trudbenika

Vladimir Novaković

Udruženje akcionara i bivših radnika Srboleka

Zoran Gočević

Udruženje građana za zaštitu ljudskih prava radnika URANAK

Dragoljub Kostić

Udruženje RAVNOPRAVNOST, Zrenjanin

Branislav Markuš

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari