Site name

Predlog uredbe Ministarstva odbrane izazvao oštre reakcije javnosti

Uvodi se cenzura u naučna istraživanja

Predlog uredbe Ministarstva odbrane, kojom se definiše način izdavanja odobrenja za vršenje naučnih i drugih istraživanja zajedno sa stranim licima ili za njihove potrebe, biće na dnevnom redu sednice proširenog rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu u sredu.

12

Piše: V. A.

Beograd 06. april 2017. 21:26

Foto: Stefana Savić

To je potvrdila za Danas Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu saradnju UB.

O ovoj temi istog dana raspravljaće i Predsedništvo Zajednice instituta Srbije, izjavio je za naš list Duško Blagojević, predsednik te zajednice.

Prethodno, deo akademske zajednice i veliki broj organizacija civilnog društva zatražio je povlačenje uredbe, čiji je predlog Ministarstvo odbrane u ponedeljak uputilo Vladi Srbije na usvajanje.

- Univerzitet u Beogradu ceni specifičnosti istraživanja od značaja za odbranu zemlje, ali su Srbija i njene visokoškolske i naučnoistraživačke institucije deo evropskog istraživačkog prostora i evropskog prostora visokog obrazovanja. Očekujemo da zakonodavstvo Republike Srbije bude usaglašeno da te institucije mogu slobodno da deluju u ta dva prostora - kaže Ivanka Popović.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali su Ministarstvo odbrane Srbije da povuče iz procedure predlog uredbe kojom se uređuju uslovi za naučna i druga istraživanja u oblasti odbrane, saopštio je Nacionalni konvent o EU.

Kako se navodi, primenom uredbe bi se onemogućila ili znatno otežala međunarodna naučna i istraživačka saradnja fakulteta, instituta, državnih institucija i udruženja građana iz Srbije, koja se finansira iz stranih fondova. Kao primer se navodi da uredba predviđa da se Ministarstvu odbrane dostavljaju "anketni upitnici za istraživanja javnog mnjenja u fazi pripreme" koja bi mogla da se finansiraju iz inostranstva, poput programa EU za istraživanja Horizont 2020. Navode i da uredba nije u skladu sa principima iz pregovaračkog poglavlja 25 - Nauka i istraživanje.

Iz Ministarstva odbrane nismo dobili odgovor da li će povući sporni predlog uredbe.

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

natalija

06. april 2017.

Ovi rešili da dopišu poglavlje u Orvelovoj "1984"!

Vesna

06. april 2017.

Ovo je plan nevidjene cenzure nauke u Srbiji. Iz teksta uredbe vidi se da su obuhvacene razne oblasti nauke koje nemaju veze sa odbranom. Postavlja se pitanje ko je taj ko ce u Min. odbrane da ocenjuje te predloge istrazivanja. Naucna zajednica mora da spreci usvajanje antinaucne uredbe koje nikakve veze sa odbranom zemlje nema, ali neko zeli da pod krinkom drzavne bezdbednost poturi najcrnju cenzuru nauke.

Да да

07. april 2017.

Да се пита наш министар културе, господин би угасио на пример ЦПН. Наука у Србији је на јако малом нивоу и веома угрожена, а они хоће да то буду државне профитабилне организације. Никада нећемо дићи свест о томе и далеко догурати ако неко У НЕШТО НЕ УЛОЖИ, у нешто што ваља, па да се после исплати. Али не, нама се наводно ништа не исплати...само тајкуни да уживају тренутно.

Dr David D. Pokrajac

07. april 2017.

Naucnik koji nije angazovan na projektu koji finansira Ministarstvo Odbrane Srbije i/ili u saradnji sa srpskom vojnom industrijom po definiciji nije upoznat ni sa jednom vojnom tajnom, prema tome nema sta da "oda" cak i kada bi to hteo. Koliko sam upoznat, naucnici koji u US rade na projektima koje je finansiralo US Department of Defense (americko ministarstvo odbrane), a na kojima nema oznake tajnosti, nisu obavezni ni da traze odobrenje za publikaciju, niti pak da traze bilo od koga odobrenje da saradjuju u naucnom radu. Srbija nije u ratu, ima diplomatske odnose sa maltene svim zemljama, pa nije bas jasna svrha jedne ovakve odredbe. Nisam citao predlog spomenute Odredbe, pa ne mogu da komentarisem njen sadrzaj. Sta je definicija "vrsenja naucnih istrazivanja"? Da li je onaj ko je pisao uredbu uopste nekada radio nekakvo istrazivanje? Da li je razmena emailova medju kolegama, ili razgovor u trajanju od 10 minuta na nekoj konferenciji "vrsenje naucnih istrazivanja"? Ili, zajednicko pisanje radova kolega koji se nisu nikada licno ni videli (sasvim moguce)? Ili, ucesce na konferenciji preko Skypa? Ko je u Ministarstvu odbrane kvalifikovan da procenjuje naucnu saradnju (i na osnovu cega? Treba li da se trazi odobrenje za SVAKI email, razgovor, itd. itd. itd.)? Ako ce Ministarstvo angazovati spoljne saradnike, ko i kako garantuje da ce predmet mog istrazivanja, i rezultati, KOJE ISTRAZIVAC NE MORA DA ZELI DA DELI SA JAVNOSCU do trenutka publikacije, biti zasticeni od zloupotrebe?

Milan

07. april 2017.

Sve se na neki nacin cenzurise. Izmedju ostalog, i ovi komentari. S tim sto tu radi slobodna volja cenzora (od miloste "moderator").

Lazar

07. april 2017.

nauka u Srbiji a posebno fundamentalne nauke su planski unistene od strane nasih neprijatelja uz pomoc agenture uticaja. Na primer nema fundamentalnih istrazivanja u prirodnim naukama bez nuklearnog reaktora koga smo imali 50tih godina a izgubili 2000. dolaskom ,,demokratske vlasti,,

MI

07. april 2017.

Predlog uredbe gazi nekoliko ustavnih odredbi (npr čl. 73 koji kaže da je naučno i umetničko stvaralaštvo slobodno), krši nekoliko zakona, između kojih i Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti koji garantuje slobodu naučnog istraživanja i slobodu objavljivanja rezultata, pa i Zakon o tajnosti podataka.

Commodus

07. april 2017.

Uvek sam se plasio da neko ukrade naucna istrazivanja Dr. nese, Dr. malog, Dr. martinovica...

St

07. april 2017.

Bez brige, sve vase radove strucno ce oceniti naucni savetnik minstarstva odbrane Bata Gasic. Inace, trenutno zavrsava tezu za doktorat pod imenom "Adhezija plocica na betonsku povrsinu u uslovima srednje osuncanosti"

Nikola C

07. april 2017.

Super, ajde da postanemo paranoidna republika

dr Velja

08. april 2017.

Da li je ovo moguće????? Udarite mi šamar, sigurno sanjam ružne snove......

deki

11. april 2017.

Lazare, kakvo lupetanje.