Site name

Da li će se povećati plate i penzije do kraja godine, kako je najavio Aleksandar Vučić

Poslodavci protiv premijera, sindikalci mu ne veruju

Dok premijer Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će do kraja godine biti povećane ne samo plate u javnom sektoru i penzije već i minimalne zarade u realnom sektoru, poslodavci i stručna javnost tvrde da ne postoje uslovi za tako nešto.

11

Piše: G. Vlaović

Beograd 26. april 2017. 13:15

Foto: Fonet

Sindikati pak kažu da je povećanje zarada u privatnom sektoru ne stvar dobre volje već nužnost, ali sumnjaju da će do toga zaista i doći, a tvrde da objektivno neće biti ni povećanja zarada u javnom sektoru već eventualno samo vraćanja na nivo od pre smanjenja.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže za Danas da nivo najnižih plata zavisi od utvrđivanja minimalne cene rada.

- To je segment koji važi kako za realni tako i za javni sektor i određuje ga Socijalno - ekonomski savet. Mi smo svojevremeno imali povećanje minimalne cene rada, a da li će se stvoriti uslovi za to i u ovoj godini zavisi od više faktora. O tome se odlučuje zaključno sa septembrom. Prvenstveno će zavisiti od toga kakav će biti rast BDP-a i inflacije te će nivo minimalnih zarada morati biti usklađen sa tim segmentom. Za sad nema realne osnove za povećanje zarada u privatnom sektoru jer je preduslov za to smanjivanje obima parafiskalnih nameta i dažbina kojima su poslodavci opterećeni. Dosad do toga nije došlo samim tim veoma je teško govoriti o mogućnosti povećanja zarada u takozvanom realnom sektoru - objašnjava naš sagovornik.

Nikola Pavičić, počasni predsednik kompanije Sintelon, takođe tvrdi da ne postoji ekonomska osnova za povećanje plata u realnom sektoru, a da ne bi bilo dobro ni da se zarade povećaju u javnom sektoru.

- Činjenica je da je došlo do rasta BDP-a u Srbiji, ali to još nije dovoljno. Naime taj rast je još uvek manji od visine kamata koje moramo da plaćamo za kredite koje koristimo tako da nema osnove za povećanje plata. Kada je reč o realnom sektoru tu država ne bi trebalo da se meša i nivo plata tu zavisi od tržišnih uslova, produktivnosti i održivog stanja u konkretnom sektoru. Bilo bi veoma loše da se država tu meša i određuje visinu plata. Loše je i to što bi u slučaju povećanja plata u realnom sektoru došlo i do zahteva da se zarade povećaju i u javnom a ne postoje ekonomski parametri na osnovu kojih bi to danas moglo da se primeni u Srbiji - smatra Pavičić.

Istovetnog mišljenja je i ekonomista Ljubomir Madžar.

- Istina je da je došlo do rasta BDP-a u Srbiji. Međutim to nije dovelo do značajnijeg smanjenja javnog duga te smatram da je Fiskalni savet apsolutno u pravu što se protivi povećanju plata. To bi definitivno ugrozilo plan finansijske konsolidacije i u datom trenutku ne bi trebalo da se poseže za takvim merama. Ni u realnom sektoru ne vidim da su se stekli uslovi za povećanje zarada. Jednom rečju suviše je Srbija u datom trenutku siromašna da bi mogla da povećava plate - smatra Madžar.
Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, konstatuje da su radnici u Srbiji već oguglali kada je reč o premijerovim obećanjima da će se povećati plate.

- Kada premijer kaže da će to uslediti do kraja godine radnici se uz sarkastičan osmeh pitaju, da, ali koje? Takođe čak i da Vučić svoje obećanje ispuni, besmisleno je govoriti o povećanju plata i penzija jer bi u tom slučaju reč bila samo o vraćanju tih primanja na nivo koji je približan onome kada su smanjene - ističe Ranka Savić.

Ona dodaje da kada je reč o realnom sektoru, postoji osnova za povećanje plata.

- Radnici u Srbiji su toliko nisko plaćeni da bi bilo sasvim normalno da se podignu plate i u javnom i u privatnom sektoru. Tu nema spora. Međutim veliko je pitanje da li će do toga zaista i doći. Privatni poslodavci u Srbiji, a kako pokazuju dostupni podaci, jesu povećali svoju produktivnost i profite, međutim jedini mehanizam kojim država može da utiče na taj sektor je povećanje minimalne zarade. S obzirom da je do njenog povećanja došlo skoro ne verujem da će doći i do još jednog u ovoj godini. Država ništa nije učinila da olakša poslodavcima i oslobodi ih brojnih parafiskalnih nameta tako da ni to ne uliva optimizam da će zarade u realnom sektoru biti povećane - navodi naša sagovornica.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", takođe tvrdi da se u konkretnom slučaju radi o zameni teza.

- Nije pravilno govoriti o povećanju plata u javnom sektoru već o njihovom vraćanju na prethodni nivo. Kada Vučić suspenduje odluku o smanjenju plata i penzija tek nakon toga se može govoriti o njihovom realnom povećanju. U suprotnom to je potpuna besmislica. Plate u Srbiji su veoma niske i naravno da ih treba povećati. Međutim, premijer Vučić demagoški stalno najavljuje povećanje plata ali do toga nikako da dođe. Što se tiče realnog sektora tu plate zavise od poslovanja tih preduzeća. Vlada Srbije umesto da ukine parafiskalne namete malim i srednjim preduzećima i tako stimuliše poslodavce da daju veće zarade na tom planu nije uradila ništa. Takođe ne verujem ni da će poslodavci ali ni međunarodne finansijske organizacije podržati Vučićevu ideju o povećanju plata zaposlenima u realnom sektoru. Time bi direktno bio smanjen profit mnogih stranih kompanija, a praksa je pokazala da Vučić daleko više brine o interesima poslodavaca nego radnika, pa ne verujem da će rizikovati sukob sa krupnim kapitalom. Stoga, iako bi povećanje plata u Srbiji i u javnom i u realnom sektoru mogla da bude ocenjena kao nasušna potreba, ne verujem da će do toga i doći. Pre sam mišljenja da ovakvim izjavama Vučić želi da dobije kratkoročne i jeftine političke poene u javnosti - zaključuje Veselinović.

 

 

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Boka

26. april 2017.

Zasto su poslodavci protiv premijera?! Zato sto ih je naterao da prijavljuju radnije i ispunjavaju obaveze prema drzavi?! Tako funkcionise u normalnim drzavama, krajnje je vreme da se i kod nas zavede red!

Sloba

26. april 2017.

Stvarno su sindikalci naivni ili se samo prave da su naivni. Vučić jednostavno MORA, pazite MORA, da do kraja godine poveća i plate i penzije. U protivno i on odlično zna da će otići u krasni ...... Ali sindikalni ljigavci namerno prodaju "neznanje", pa kada budu demantovani, tada će svi u glas da pohvale Vučića. Pritom svi zaboravljaju da su za protekle dve godine troškovi života otišli u krasni ....., pa se najavljena povećanja gotovo neće osetiti.

strumfeta

26. april 2017.

Sindikati su poceli da se bave politikom, tako da su njihove izjave neprofesionalne. Ja verujem Vucicu jer on ne obecava ono sto ne moze da ispuni.

nikola

26. april 2017.

Dela ce sve da pokazu,sacekajmo samo da protekne vreme pa ce onda stvari da postanu realne,sta god je premijer obecao to je i ispunio.

Ivanitza

26. april 2017.

Pazi sada ovo!Poslodavci u stvari ne žele da povećaju cenu rada!!!!Zato i tolika borba protiv Vučića!

Vladimir Krstičević

26. april 2017.

Mislim da je ovo fingiranje vesti.Poslodavcima samo smeta najava da se plate moraju poećavati, a sindikatima nije da veruju i neveruju , nisu oni sveštenstvo, nego da se uporno bore za radnička prava zar ne.I ako treba da podrže i premijera ko god da bude i Vučića kao presednika, da istraje u tome.

kuki

26. april 2017.

Kada treba da se postuje zakon, svi su protiv toga.

kole

26. april 2017.

Znam da je radnik u malom mini marketu lose placen jer je gazda opterecen silnim nametima, a zbog opsteg siromastva kupci uzimaju samo osnovne namirnice na kojima je najmanja zarada. Medjutim, strane firme koje otvaraju pogone u Srbiji zbog niskih plata, za isti posao u svojoj zemlji placaju radnike iznad 1200 evra. Zar ne moze drzava da ih pritisne da daju ljudima barem 500 evra plate. Prodavnica kozmetike DM u Hrvatskoj placa prodavce oko 900 evra, a u Srbiji 300. Isti asortiman i cene, plus subencija za svakog zaposlenog. Tamo gde plata moze da se poveca treba se boriti za vece plate, ali sindikati su pod kontrolom vlasti, a ovi preduzetnici nemaju interes da daju ono sto ne moraju. Ovi dezurni ekonomski strucnjaci jos zive u vremenu Broza i samoupravljanja.

Istoricar

27. april 2017.

Za gospodu botove koji veruju svom vodji, da malo obnovimo gradivo: sindikalni pokreti su de facto politicki, jos od cartistickog pokreta u Engleskoj, nastalog oko 1825. Dakle, zadatak sindikata je da se politickim putem bore za socijalne zahteve, koji su se isprva svodili na odredjivanje cene rada i radnog vremena, te zastite radnickih i ljudskih prava. Dakle, ta mantra koju ponavljate kao Svaba tralala je vrlo oksimoronicna. Stilska figura iskoriscena vrlo svesno i namerno s moje strane.

ljupce65

27. april 2017.

svaka drzava treba da ima zdravu industriju usluga da bi bila jaka ende

Pavlović goran

29. april 2017.

Svi ti privatnici koji su došli sa strane došli su ovde zbog jeftine radne snage a proizvode koje proizvedu prodaju u inostranstvu za velike pare i stalno kukaju kako nemogu da imaju profit e to su od njih videli i naši privatnici jajare pa i oni samo kukaju i izrabljuju radnike da im rade ceo mesec za 20 hiljada dinara i kazu da im je i to puno a svojoj deci ti isti nazovi privatnici daju toliki dzeparac za noć sramota, treba bre vučić da im kaže gospodo do sad ste otvarali firme niste plaćali nikom ništa niste prijavljivali radnike kukate da nemožete da isplaćujete plate a kupujete deci dzipove avione kamione vile i vikendice pa odakle vam pare za to ako nema radnicima za plate strašno i treba bre da im kaže minimalac vam je 30 hiljada dinara a ne ti nazovi privatnici jači od države sve imaju sve dobiju za sebe i svoje najbliže imaju a kad bi mogao radnik dzabe da radi ili još bolje i da im plati što radi to bi njima bilo najbolje sramota zato podržavam vučića da podigne minimalac u ovoj godini