Site name

Tvrđava Golubački grad u jeku renoviranja postala sve posećenija istorijska destinacija

Nova turistička atrakcija uz pomoć EU fondova

Samo u dvadesetak dana aprila Tvrđavu posetilo više od 3.000 ljudi

Sve su prilike da će srednjovekovna Tvrđava Golubački grad, ako to već nije, postati značajna turistička destinacija u Srbiji, jer iako svi radovi na rekonstrukciji ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja još nisu završeni, posetilaca je sve više.

7

Piše: Jelena Bujdić Krečković

Golubac 02. maj 2017. 18:54

Samo u dvadesetak dana aprila Tvrđavu je posetilo više od 3.000 turista, što nagoveštava da zaštita kulturne baštine, potpomognuta novcima inostranih fondova, neće ostati samo realizovani projektni zadatak, već će doprineti razvoju lokalne zajednice, regiona i turizma. Za opštinu Golubac na čijoj se teritoriji nalazi Golubačka tvrđava, koja prema podacima iz 2011. ima tek nešto više od 8.300 stanovnika, od kojih oko 1.200 radi, rekonstrukcija tvrđave ima veliki značaj. Ne samo što će kule, zidine i bedemi nakon radova kvalitetnije moći da predstave kulturno-istorijsko nasleđe, već i što će obnovljena tvrđava biti motiv za dolazak turista, pa će za lokalnu zajednicu Golupca biti dovoljno novih uslužnih poslova. To znači i nova radna mesta koja je prošlog leta prilikom otvaranja novog tunela i obilaznice najavio predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović. Ukazujući na značaj revitalizacije tvrđave za ovu opštinu, on je kazao da će ovde biti posla za mlade ljude različitog profila, što će biti podsticaj da ostanu u rodnom mestu.

Revitalizacija Golubačke tvrđave bila je deo većeg projekta "Socioekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji", a obilaznica i tunel kojima je posle više od 80 godina saobraćaj izmešten iz Tvrđave, tek su deo onoga što podrazumeva rekonstrukcija tog spomenika koju čini pet segmenata. Poslovi su započeli u septembru 2014, a do jula prošle godine završena su četiri, saznajemo od direktorke preduzeća "Tvrđava Golubački grad" dr Iskre Maksimović, koja govori i o razlozima kašnjenja.

- Završen je tunel dug 152 metra sa putnom obilaznicom ukupne dužine 760 metara, posetilački centar u kojem se nalaze izložbeni prostor i info centar posvećeni tvrđavi i kafeterija. Urađena je i obaloutvrda duga 430 metara i neophodni infrastrukturni radovi koji uključuju izgradnju trafostanice, sistema za snabdevanje vodom i prečišćavanje otpadnih voda, kao i obimne arheološke radove koji su doveli do veoma značajnih otkrića u prostoru ispred tvrđave preko kojeg je do izgradnje tunela i obilaznice prolazio magistralni put. Jedini deo koji još uvek nije u potpunosti završen jeste sama tvrđava. Razlog je nepotpuna i nedovoljno razrađena projektna dokumentacija kojoj su nedostajali brojni delovi, precizni crteži kula i zidina bez kojih je nemoguće izvoditi radove. Neka rešenja data u projektu čak nisu odgovarala stanju na terenu i da su bila realizovana, ugrozila bi samu tvrđavu - objašnjava Maksimović.

Problemi sa projektnom dokumentacijom onemogućili su da se iskoristi oko milion evra iz IPA fondova i taj novac je vraćen u budžet EU, podseća naša sagovornica. Međutim, Austrijska razvojna agencija je iz svojih fondova donirala 596.000 evra za nastavak radova, a od ovog meseca finansiranje ponovo preuzima EU, koja je zbog značaja i vrednosti Golubačke tvrđave izdvojila 1,3 miliona evra iz novog projekta, za završetak radova, ali i dodatnih 350.000 koji će biti iskorišćeni za opremanje tvrđave. To je, praktično, podrška preduzeću "Tvrđava Golubački grad" koje upravlja ovim kompleksom, kako bi se osmislila turistička atrakcija i privukli turisti.

- Taj deo investicije uopšte nije bio predviđen prvobitnim projektom i predstavlja dobru volju EU da zbog značaja destinacije za celu regiju istočne Srbije izdvoji dodatna sredstva. Upravo zbog nepotpune dokumentacije, vrednost radova i stručni nadzor su sa prvobitnih 6,9 miliona evra dostigli 7,8 miliona - kaže direktorka.

Maksimovićeva dodaje da je uz pomoć i podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i opštine Golubac, kompleks i zvanično počeo svoju turističku sezonu 15. marta ove godine.

- Ova godina je još uvek deo prve faze funkcionisanja kompleksa, jer Tvrđava nije završena i tek sa njenim otvaranjem za posetioce preći ćemo u drugu, kompletnu fazu - navodi ona.

I to je tek početak, budući da će u kompleksu Golubačkog grada, nakon rekonstrukcije, biti izgrađeni dodatni komercijalni sadržaji, što će uz kompletno uređenje otvoriti brojna radna mesta i omogućiti da se od turističkih poseta godišnje zaradi oko pola miliona evra, a tvrđava i Golubac dobiti značajnu poziciju na turističkoj mapi Dunava, Srbije i Evrope.

Već stižu prvi posetioci

Na tvrđavi su gotovo završeni radovi na rekonstrukciji dva bedema i četiri kule, a na petoj, najvišoj, takozvanoj "šešir kuli", radovi se privode kraju. Osim toga, dva bedema su delimično rekonstruisana, izvršeni su radovi na poboljšanju uslova fundiranja buduće palate, što nije bilo predviđeno originalnim projektom, navodi Iskra Maksimović. Dodaje da je uz arheološki i konzervatorski nadzor uklonjen deo puta kroz tvrđavu ispred i iza glavnog ulaza i očišćeno šest kula i pet bedema. Završetak "šešir kule", radovi na Palati i na bedemima oko gornjih kula i radovi na kulama 6 i 7 predstoje u naredna dva meseca. To naravno ne smeta posetiocima da i sada obiđu postavku u Vizitorskom centru koju čine arheološki nalazi pronađeni tokom realizacije Projekta u podgrađu Tvrđave, datirani od bronzanog doba do XVIII veka.

Osim Dunavskom magistralom, do Tvrđave Golubački grad može se stići i Dunavom, a na novom pristanu u neposrednoj blizini Tvrđave, kako se očekuje, tokom maja pristaće prve redovne turističke linije.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

sT

02. maj 2017.

Blagi boze jos ima lepih vesti...

da vas naučim

02. maj 2017.

Srpska posla. nikako da raja, uključivši i ovu srbiju iz patke.. žute i birokratija, shvate da turiste ne privlači socrealističko ruglo kojeg je pun Beograd i druge palanke, nego ovakve kule i tvrdjave ili moderne gradjevine, ili pak stara arhitektura zgrada. Porušite ta rugla, minirajte sve to, prebojite to sivilo, nešto kao u centru Šabca npr što me pozitivno iznenadilo (ima ovde u Danasu ta fotka), i počeće turisti da dolaze. Lova da teče. Ovde vidimo kontrast koji lovi oko i dovlači turiste, moćna tvrdjava, brda i travnata zelena površina. Zagarantovana pažnja turista i dobra poseta. Da li je moguće da je Srbin toliko ..nesvestan..da ne shvata, šta je lepo i korisno za turizam. Dakle gradite lepo i kolorno, a ne socijalističko smeće. Zakonom urediti samo lepu gradnju, nagradjivati istu kroz smanjene poreze. Zapravo je suprotno, kod nas se takvi progone. Atmosfera straha koja čuva fotelju. Eto to je u pitanju.

druga šansa

03. maj 2017.

Bravo!

Aleksa

03. maj 2017.

Bio sam za praznike u Golubačkoj tvrđavi. Bilo je fenomenalno. Ceo taj kraj izgleda predivno. Hvala EU što je izdvojila novac za rekonstrukciju tvrđave.

Ivaskovic Momir

04. maj 2017.

Obisao sam vizitorski zentar i prezadovoljan sam hvala svima koji su pomogli da se obnovi Golubacki.grad.

Doktor

05. maj 2017.

Ovo treba kombinovati sa sportovima na vodi, izlozbenim salonom, koncertima ozbiljne muzike te kongresnim turizmom... Ako se bude imalo znanja?

Правник

08. maj 2017.

Šta je rezultat dobro zamišljenog projekta, prvog takve vrste kod nas? Pare od ugovora od 1.700.000 evra su potrošili za dve godine, a napravili su dva krova na dve kule. Onda su dobili još para i rokova. Krajem aprila ove godine je istekao i dopunski rok koji su dobili projekt-menadžeri, izvođači i stručni nadzor da urade tvrđavu. I, šta su uradili? Ministar Ljajić je, potpisujući Memorandum za dodatne pare, rekao da od 800.000 evra, na radove ide 560.000, a za stručni nadzor 240.000 evra. Za dodatnih osam meseci su urađena još dva krova na dve kule i jedan zid. Po cenama iz ponude, to je ukupno ispod 100.000 evra, a potrošeno je 560.000 evra. Lepo su ga naduvali! A nadzor je za osam meseci potrošio 240.000 evra ili 30.000 evra mesečno! Lepa para za tri čoveka! Hiljadu evra dnevno! Ove evropske donacije i doplatni memorandumi su rajski poslovi! Sve će da učine, sve će da naduvaju, i cene i količine, samo da izvuku pare, jer to niko ne kontroliše. Još samo da potraje koju godinicu.