Site name

Ministarka obišla deo pruge Beograd-bar

“Posle 40 godina modernizovan deo barske pruge”

Modernizacija kompletne barske pruge jedan je od strateških ciljeva Vlade Srbije, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

1

Piše: FoNet

Beograd 17. jul 2017. 13:01

Foto: MGSI

Ona je prisustvovala ceremoniji uspostavljanja saobraćaja na rekonstruisanom delu pruge Beograd-Bar, od Resnika do Vreoca. Mihajlović je ocenila da je danas važan dan jer je posle 40 godine moderizovan jedan deo barske pruge.

Ovaj posao je urađen u roku i kvalitetu kao što uvek radimo sa Ruskim železnicama, a kroz projekte se najbolje vidi kakva je saradnja dve države, istakla je ona obraćajući se medijima na Glavnoj železničkoj stanici, u prisustvu ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina i Crne Gore Branislava Mićunovića.

Mihajlović je dodala da očekuje da rekonstrukcija cele pruge Resnik-Valjevo bude završena u roku, u novembru, čime će putovanje tom deonicom biti skraćeno na 75 minuta.

Strateški cilj je da barsku prugu vratimo na projektovane brzine, a procena je da je za rekonstrukciju preostalih deonica vrednost investicije oko 220 miliona evra, rekla je Mihajlović.Ona je dodala da je barska pruga značajna zbog povećanja transporta putnika i robe Koridorom 11, kao i da je reč o saobraćajnici važnoj za čitav region.

Mihajlović je podsetila da ukupna ulaganja u železnicu iznose oko četiri milijarde evra, računajući i projekat Beograd-Budimpešta, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva.

Čepurin je izneo očekivanje da će se uspešna saradnja na železničkim projektima nastaviti i dodao da su pored transporta, za dalji razvoj odnosa Rusije i Srbije važni razvoj energetske infrastrukture, kao i izgradnja industrijskog parka, u šta bi mogle da se uključe i Ruske železnice.

Mićunović je rekao da će barska pruga, sa završenom rekonstrukcijom i modernizacijom koja se očekuje u narednom periodu, biti u službi u bržeg transporta robe i putnika, dodajući da je u Crnoj Gori rekonstruisano 46 odsto te saobraćajnice.

Podsećajući da je u toku izgradnja auto-puta koji će spojiti Crnu Goru i Srbiju, Mićunović je poručio da infrastruktura "nije tehničko pitanje, već znači život za naše zemlje i čitav region".

Obnovom pruge od Resnika do Vreoca, u dužini od 35 kilometara, završena je prva faza rekonstrukcije pruge Resnik-Valjevo, dužine 77,6 kilometara, projekta vrednog 80 miliona dolara, koji se realizuje iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Orka

17. jul 2017.

Svaka čast ministarki Mihajlović. 75 kilometra za 75 minuta. Pa to mu dođe oko 60 km na sat. Alal vera.Znači li to da će još dugo potrajati dok se ne ostvari obećanje našeg bivšeg predsednika Nikolića da će našim prugama vozovi ići i do 100 km na sat. Ljudi , pa vi ste mnogo smešni... Moja supruga je putovala,pre par dana ,130 km brzim ( ili ekspres) vozom Beograd- Niš oko skoro četiri sata. Dobar deo puta je išao čak 29 km na sat. To su naše železnice