Trenutne procene - Beli od pet do 13 odsto 1Foto: FoNet/Filip Stevanović

U ovom trenutku ne postoje zvanična i relevantna merenja rejtinga Luke Maksimovića, predsedničkog kandidata.

Ali, na osnovu onoga što se neformalno može čuti u razgovorima sa istraživačima javnog mnjenja – podrška biračkog tela Ljubiši Preletačeviću Belom kreće se, prema njihovim procenama, od pet pa do 13 odsto. Međutim, imajući u vidu da je fenomen Preletačević sasvim novo iskustvo na političkoj sceni, procene istraživača su vrlo rezervisane.

Vladimir Pejić, izvršni direktor agencije Faktor plus, ocenjuje za Danas da bi trebalo sačekati par dana, dok ne splasne euforija, koja se podigla u vezi sa kandidaturom Luke Maksimovića.

– Sačekaćemo tri-četiri dana da uradimo istraživanje. Ono što se može zaključiti za sada jeste da je Preletačević apsolutno iznenađenje na izborima. Koliki god rezultat da ostvari, on je već ogromno iznenađenje. To je, ako me pitate za mišljenje, i dobro i loše za državu. Dobro je zato što ukazuje na sve anomalije našeg političkog života, a loše je zato što bi izborni proces, ipak, trebalo da bude nešto ozbiljno – ističe sagovornik našeg lista.

Prema njegovoj subjektivnoj oceni, Preletačević može da računa na pet do deset odsto glasova.

– Ne više. Teško da bi on mogao da osvoji više od kandidata Saše Jankovića i Vuka Jeremića, ali, opet kažem, teško je doneti neki precizan sud – napominje Pejić za Danas.

On ističe da su merenja raspoloženja biračkog tela pokazala da postoji veliki broj neodlučnih birača, u smislu da li će izaći na glasanje ili ne.

– Preletačevićeva ciljna grupa su mladi, koji na izborima glasaju impulsivno. Oni, bukvalno, preko noći mogu da odluče da li izlaze na glasanje. To je vrlo često glasanje iz štosa ili inata. Ne potcenjujem ih, čak mislim pozitivno. Mislim da Luka Maksimović trenutno doživljava zenit svoje popularnosti, iako, ponavljam, iznenađenja jesu moguća, što i sama njegova pojava na izborima predstavlja – smatra Vladimir Pejić.

Sagovornik našeg lista napominje da trenutna merenja javnog mnjenja pokazuju da na izbore sigurno izlazi oko 40 odsto birača, dok je 20 odsto neodlučnih. Zaključuje da će izlaznost 2. aprila biti od 50 do 55 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari