Site name

Održan sastanak radne grupe Nacionalnog konventa o EU o poglavlju 23

Backović: Pristupili smo pregovorima sa ružičastim naočarima

Srbija je ispunila 65 odsto aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom za poglavlje 23. Delimično je ispunjeno 13 odsto, 2 odsto je skoro ispunjeno, dok se 20 odsto obaveza vodi kao neispunjeno.

1

Piše: V. J.

Beograd 18. avgust 2017. 14:34

Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ovu statistiku moramo značajno da unapredimo, rekao je Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde govoreći o nedavno objavljenom izveštaju o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23.
Backović je na sastanku radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 23 identifikovao nekoliko uzroka zbog kojih sprovođenje preuzetih obaveza ne ide brže.

- Delimično, ovaj rezultat je posledica našeg optimizma. U proces pregovora smo ušli sa ružičastim naočarima, pa smo precenili našu sposobnost da odgovorima na neke rokove. Takođe, činjenica je da postoje i brojni otpori sprovođenju mera. Jednostavno, mnogi ljudi imaju interes da zadrže status kvo. Najzad, u pitanju je i takozvani sindrom švedskog stola, u smislu da smo bili probirljivi kod određenih mera - kazao je Backović.

On je na sastanku sa predstavinicma nevladinih organizacija okupljenih u Nacionalni konvent o EU, istakao značaj i posebnu ulogu koju u procesu pridruživanja igra civilni sektor.

- Ukoliko bih ja sada izrekao kritiku prema sudovima ili tužilaštvima, optužili bi me za pritisak na pravosuđe. Isto tako, bilo bi neobično da kao neko ko je u izvršnoj vlasti kritikujem izvršnu vlast. Tu vidim nezamenjivu ulogu civilnog društva - naveo je Backović.

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije je naglasila da, iako je ostvaren značajan napredak u pregovorima sa EU, najteži deo posla tek sledi.

- Sledeća godina će biti ozbiljno teška, u smislu brojnih obaveza koje su pred nama. Čeka nas implementacija urađenih obaveza, revizija poglavlja 23 i 24, a dolaze i nove obaveze. Biće tri puta teže nego prethodnih godina - kazala je Miščević. Ona je naglasila da su svi podaci neophodni za pisanje polugodišnjeg "non pejper" izveštaja o napretku Srbije u procesu pregovora u zadatom roku poslati Evropskoj komisiji.

- Ovaj izveštaj očekujemo u novembru i u njemu ćemo biti ozbiljno ocenjivani. Taj izveštaj će biti osnova za reviziju poglavlja 23 i 24 - navela je Miščević.

Srbija će, dodala je Miščević, nastaviti da objavljuje dokumenta koja se tiču pregovora iako Vladu niko na to ne obavezuje.

- Nama je to normalno i od toga nećemo odustati - rekla je Miščević.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ljutković ljutko

23. avgust 2017.

Kad samo vuidim ove likove...Nije čudo što nas........e ko stigne !!