Rusija uvodi novi humanitarni prekid vatre u Alepu 1Foto: Printscreen

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doneo je odluku da uvede još jedan u nizu humanitarni prekid vatre u Alepu.

Kako prenosi Sputnik, on će stupiti na snagu 4. novembra od 09.00 do 19.00, navodi se u saopštenju načeklnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

Prema rečima Gerasimova, na zahtev predsednika Vladimira Putina, navodi Sputnik, odluka o početku humanitarnog prekida vatre doneta je kako bi se „izbegle besmislene žrtve“.

„Kako bi se izbegle besmislene žrtve ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu, po nalogu Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina, doneo je odluku da uvede 4. novembra od 09 ujutru do 19. uveče ‘humanitarni prekid vatere’ u Alepu“, rekao je on.

Prema rečima Gerasimova uzimajući u obzir nesposobnost SAD da razdvoje opoziciju od terorista, ruska vojska se obraća direktno liderima opozicije da izađu iz Alepa.

„Uzimajući u obzir nesposobnost naših američkih kolega da razdvoje opoziciju od terorista obraćamo se direktno svim liderima naoružanih formacija da prekinu borbene akcije i izađu iz Alepa sa svim oružje. U tu svrhu su otvorena dva koridora, od kojih će biti povučene vladine snaga i tehnika“, rekao je Gerasimov.

Po njegovim rečima, jedan koridor je otvoren za kretanje prema sirijsko-turskoj granici, drugi prema Idlibu. Kako je dodao Gerasimov, ostalih šest koridora se koriste za izlazak civila, evakuaciju bolesnih i ranjenih. Svi pokušaji militanata da se probiju iz Alepa završeni su neuspešno. Teroristi trpe velike gubitke, rekao je ruski general. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari