Gruevski pokreće bunu protiv stranih diplomata 1Foto: Fonet/AP

Konačni pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji trebalo bi da bude objavljen danas.

U očekivanju tog velikog događaja, dosad vladajuća VMRO-DPMNE je objavila proglas u kome obećava da će staviti tačku na preterano mešanje stranih ambasadora u unutrašnje stvari Makedonije i započeti proces njene „desorosizacije“!

Još juče su obe najveće političke stranke etničkih Makedonaca tvrdile da su pobednici – VMRO-DPMNE da žele da joj otmu pobedu, a SDSM da je pobeda njena. Prema preliminarnim rezultatima VMRO-DPMNE je osvojila 51, a SDSM 49 poslaničkih mandata u makedonskom parlamentu koji ima 120 poslanika. U parlament su ušle i četiri stranke etničkih Albanaca u Makedoniji – osvojile su ukupno 20 poslaničkih mesta prema 26 koliko su dosad imale albanske partije.

Od ukupno 16 prigovora koji su joj podneti na izborno glasanje ili utvrđivanje rezultata, Državna izborna komisija je prihvatila samo jedan – prigovor pokreta Besa na tok glasanja na jednom izbornom mestu u izbornoj jedinici VI u Gostivaru. Grafolog koga je Komisija angažovala, po mišljenju VMRO-DPMNE nezakonito, utvrdio je da je umesto izvesne Fatime Sulejmani glasao neko drugi, a nije ona sama pokušala da glasa dvaput, kako je utvrdio birački odbor. Prema izvorima lista Danas u izbornoj jedinici VI je SDSM izgubio jedno poslaničko mesto zbog nedostajućih oko 160 glasova! Pošto je SDSM odustao od dva svoja prigovora, DIK je odbacila šest prigovora te stranke i sedam prigovora pokreta Besa.

I VMRO-DPMNE i SDSM su optužili DIK da je nedorastao svome zadatku i podlegao spoljnim pritiscima, pa su obe stranke u ime koalicija kojima su na čelu podnele – VMRO-DPMNE jednu a SDSM četiri – tužbe Upravnom sudu. Pokret Besa se na odluke DIK nije žalio.

U očekivanju konačne odluke Upravnog suda, najviši predstavnici VMRO-DPMNE održali su sastanke sa ambasadorom SAD u Skoplju DŽesom Bejlijem, ambasadorom EU u Skoplju Samuelom Žbogarom i norveškim ambasadorom Arne Sanes Bjornstadom i posle toga objavili proglas te stranke.

U toku sva tri razgovora najviši predstavnici VMRO-DPMNE optužili su direktno neke ambasadore u Skoplju da se ozbiljno mešaju u unutrašnje stvari Makedonije kao i da sastav buduće vladajuće koalicije u Makedoniji „zavisi i od drugih političkih partija na čije unutarpartijsko odlučivanje imaju uticaja i spoljni faktori“. U tim razgovorima nije imenovan nijedan ambasador niti strana država direktno, ali je direktor Državnog arhiva Makedonije Filip Petrovski, obraćajući se pristalicama VMRO-DPMNE, uputio „lični pozdrav ambasadoru“, jer je „ionako u odlasku“, da ne kvari odnose dve zemlje koji su odlični i grade se četvrt veka i da se „povuče iz Državne izborne komisije“ i „više ne provocira makedonski narod“.

Izvršni komitet VMRO-DPMNE je zatim objavio proglas u kome navodi da ta stranka neće prihvatiti nezakonite odluke DIK-a i neće učestvovati u preglasavanju niti će prihvatiti rezultate tog preglasavanja.

Napominjući da država svoje odluke mora da donosi suvereno, VMRO-DPMNE je pozvao strane ambasadore u Makedoniji da se vrate u okvire svojih nadležnosti, a ta stranka podvlači da „napušta format sastanaka i pregovora sa drugim političkim partijama u kojima učestvuju ambasadori, strani posrednici, predstavnici drugih država, a na kojima se pregovara i donose odluke koje u svakoj državi donose izabrani predstavnici naroda“.

VMRO-DPMNE proglašava i da ubuduće neće prihvatiti nikakva nestandardna i hibridna rešenja u bilo kom sektoru ako ista takva ne postoje u bar jednoj državi članici EU.

Uz isticanje da je VMRO-DPMNE bila i da ostaje prozapadno orijentisana stranka, u proglasu se navodi i da se neće dozvoliti i prihvatiti „kantonizacija i redefinisanje države pod bilo kojim uslovima i u bilo kojim okolnostima“.

„Borićemo se za desorosizaciju Makedonije i jačanje nezavisnog građanskog sektora koji neće biti ni pod čijom kontrolom. Pristupiće se regulisanju oblasti finansiranja fondacija i nevladinih organizacija po ugledu na najnaprednije demokratije na svetu“, predstavio je proglas partije pristalicama njen šef Nikola Gruevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari