Skoplje

Zaev: Da li je Gruevski otet?

Očekujem od Mađarske i od Nikole Gruevskog odgovor da li je on dobrovoljno napustio Makedoniju ili je bio kidnapovan, izjavio je danas makedonski premijer Zoran Zaev, dodajući da je red da Vlada javno postavi to pitanje.

Makedonija: Zahtev za ekstradiciju Gruevskog

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije dostavilo je pismo Ministarstvu pravde u kome traži da se mađarskim vlastima podnese zahtev za pokretanje ekstradicije za bivšeg premijera Nikolu Gruevskog.

MUP Makedonije povrdio da Gruevski traži azil

Makedonsko ministrastvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se bivši premijer Nikola Greuevksi nalazi u Budimpešti i da je u toj zemlji zatažio politički azil, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dve prijave protiv Ivanova

Makedonsko državno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak protiv predsednika Makedonije Đorđa Ivanova po dve anonimne krivične prijave da je prekršio zakon nepotpisivanjem dogovora sa Grčkom i Zakona o jezicima.

Zaev: Neću dozvoliti otvaranje Pandorine kutije

Neću dozvoliti otvaranje Pandorine kutije, izjavio je premijer Makedonije Zoran Zaev odgovarajući na zahtev opozicione Bese da se u ustavne amandmane, koje će Skupština Makedonije usvajati, uvrsti i upotreba albanskog jezika.

Sobranje usvojilo samo 17 zakona po hitnom postupku

Parlament Makedonije, Sobranje, usvojio je samo 17 zakona po hitnom postupku od formiranja aktuelne Vlade Makedonije, dok je za poređenje 2016. godine bivša makedonska vlast usvojila 214 zakona po skraćenoj proceduri od 315 predloženih, prenosi Makfaks.

Gruevski dobio poziv za odsluženje zatvorske kazne

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski trebalo bi da se do 8. novembra odazove na poziv za izdržavanje dvogodišnje kazne u skopskom zatvoru „Šuto Orizari“, na koju jue osuđen zbog nabavke luksuznog „mercedesa“.

Ružić: Kvalitetnije usluge javne uprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je administracija Srbije pretrpela mnoge promene, prvenstveno iz namere Vlade da pruži kvalitetnije usluge građanima, ali i zbog toga što Evropska unija traži reformu javne uprave kao uslov za članstvo.

Bećev: Rusija će se umešati

Rusija će nastojati da se i dalje meša u unutrašnje stvari Makedonije ali nema snage da spreči pristupanje NATO savezu ako bude primenjen sporazum sa Grčkom oko promene imena, rekao je Dimitar Bećev, saradnik u Atlantskom savetu i istraživač na Univerzitetu Severna Karolina – Čapel Hil.

Smene i isključenja u VMRO DPMNE

Centralni komitet VMRO DPMNE, opozicione stranke u Makedoniji, smenio je potpredsednika stranke Mitka Jančeva i člana Izvršnog komiteta Kostadina Bogdanova i isključio nekadašnje visoke funkcionere Sašu Mijalkova i Nikolu Todorova.

Poslanici podržali promenu naziva Makedonije

Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države. Protiv je glasalo 39 poslanika.

Odložena rasprava o promeni imena Makedonije

Makedonski parlament je danas odložio poslednju fazu rasprave o početku procedure ustavne promene imena države, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom, prenosi Al Jazeera Balkans.

Prva Poslednja