Tramp zabrinuo NATO 1Foto:Epa

Izjava novog predsednika SAD Donalda Trampa da je NATO „prevaziđen“ izazvala je zabrinutost u vojnoj alijansi, saopštio je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

On je rekao da se to kosi s komentarima koje je pre nekoliko dana dao Trampov budući ministar odbrane.

U intervjuu koji je dao britanskom Tajmu i nemačkom Bildu u Trampovoj kuli u NJujorku novi lider SAD je takođe rekao da je nemačka kancelarka Angela Merkel napravila „katastrofalnu grešku“ kada je prihvatila više od milion migranata. On je takođe zapretio nemačkim proizvođačima automobila visokim izvoznim tarifama. Kompanije, uključujući BMW, Folksvagen i Dajmler su investirale u fabrike u Meksiku, gde su troškovi manji, s posebnim akcentom na izvoz na američko tržište.
Tramp je izjavio da će im reći da ne gube vreme vreme i novac ako neće da prodaju drugim zemljama. „Bilo bi u redu ako želite da gradite u Meksiku. Rekao bih BMW-u, ako želite da gradite fabriku u Meksiku i prodajete automobile u SAD a da ne plaćate porez od 35 odsto, neće moći“, rekao je Tramp.

Novi lider SAD je ponovio kritiku na račun NATO, rekavši da „mnoge“ od 28 država-članica ne plaćaju svoj deo. On je naglasio da je alijansa „prevaziđena jer nije marila za terorizam“. „A drugo, zemlje članice ne plaćaju svoj pravičan deo, te mi treba da ih štitimo. Ali mnoge od tih zemalja ne plaćaju ono što treba da plaćaju, što smatram izuzetno nepravičnim prema Sjedinjenim Državama“, rekao je Tramp. Američki lider je, međutim, onda dodao da mu je NATO „veoma važan“.

Govoreći kasnije u Briselu, Štajnmajer je rekao da su komentari novoizabranog američkog predsednika izazvali „zabrinutost i bojazan“. „Upravo sam razgovarao s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji je izrazio zabrinutost zbog komentara Donalda Trampa da je NATO prevaziđen. To se kosi sa onim što je američki ministar odbrane rekao u Vašingtonu pre samo nekoliko dana, te ćemo morati da vidimo šta će biti posledice po američku politiku“, rekao je Štajnmajer.

Na saslušanju u Senatu, general Džejms Matis, koga je Tramp imenovao za ministra odbrane, rekao je da je NATO od suštinske važnosti za odbranu SAD i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da pokušava da „razjedini“ alijansu. Portparol Kremlja je rekao u ponedeljak da se Rusija slaže s Trampovom ocenom NATO-a, naročito da je postao prevaziđena organizacija, izvestila je ruska novinarska agencija Interfaks.

Tramp je za nemačku kancelarku Angelu Merkel rekao da je ona najvažniji lider u Evropi, ali je naglasio da je EU alat Nemačke. On je, međutim, naglasio da je Merkelova napravila „jednu katastrofalnu grešku“ kada je u svojoj zemlji prihvatila više od milion migranata i izbeglica. Tramp je pitanje migranata doveo u vezu s Bregzitom. „Verujem da da oni (zemlje EU) nisu bili prisiljeni da prihvate sve izbeglice, u tolikom broju, sa svim problemima koje to uključuje, smatram da ne biste imali Bregzit. To je verovatno moglo da funkcioniše, ali to je bila poslednja kap, bila je to poslednja kap u punoj čaši vode“, rekao je Tramp, ponovivši svoje obećanje da će biti nepokolebljiv kada je reč o imigraciji u SAD. Novi američki lider je napomenuo da je Bregzit „pametna“ odluka Ujedinjenog Kraljevstva i da će, kada je reč o trgovinskim sporazumima između Britanije i SAD „učiniti nešto veoma brzo“.

Kada je reč o nuklearnom sporazumu sa Iranom, Tramp je naglasio da je to „jedan od najglupljih sporazuma koji je video“, a o ratu u Iraku je rekao da je on bio poput „bacanja kamenja na košnicu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari