VMRO-DPMNE smatra da je pomoć Srbiji bila zločinačka 1Foto: Georgi Licovski/Epa

-Niko živ ne može pouzdano da tvrdi teku li zvanični pregovori između mandatara za sastav nove makedonske vlade Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) i njegovog dugogodišnjeg koalicionog partnera Ali Ahmetija (DUI).

Sudeći po intenziviranoj medijskoj aktivnosti trenutno vladajuće makedonske stranke, izgleda da i nije ključno pitanje sme li Gruevski da prihvati zahteve albanskog bloka, nego hoće li albanski blok da njegove zahteve prihvati Gruevski ili je za taj blok i međunarodnu zajednicu na mestu mandatara poželjniji Zoran Zaev, šef Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Rok koji Gruevski ima da sastavi novu makedonsko-albansku koaliciju ističe u nedelju 29. januara, a VMRO-DPMNE je juče na velika vrata ubacila i Srbiju među svoja medijska upozorenja Zaevu i njegovim pristalicama. Pozivajući se na „hiljade dokumenata američke obaveštajne službe u vezi s Balkanom koji su se upravo pojavili potvrđujući umešanost SDSM i njenih najviših funkcionera u nelegalni šverc prema Srbiji 90-ih godina prošlog veka“, VMRO-DPMNE poziva Zaeva da zahteva istragu protiv bivših funkcionera SDSM jer „svi kriminalci iz SDSM moraju da odgovaraju za svoja zlodela“.

U svom saopštenju VMRO-DPMNE tvrdi da je „tadašnja vlast SDSM uzimala mito za kršenje embarga Srbiji“ i u vezi sa tim dodaje da se „Zaev okružio ljudima svoga kova – kriminalcima“ pa se zaključuje da „Abolirani kriminalac Zaev neće tražiti istragu protiv svojih nekadašnjih funkcionera jer ga ne zanima pravda nego kako ona da se izbegne“. „Ali istina je kao šilo – uvek nađe svoj put do javnosti“, zna VMRO-DPMNE.

Baš je zgodno što je vladajuća makedonska stranka u raspravu sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem ubacila i pomoć koju je Makedonija pružala privredi Srbije za vreme međunarodnih sankcija 90-ih godina. Ta pomoć nije bila besplatna i sada bismo mogli da saznamo i koliko je Srbija za nju platila u kešu, a koliko politički, i koliko je Makedonija zaradila u kešu, a koliko politički. Bivša SRJ je sa Republikom Makedonijom potpisala i ratifikovala Sporazum o regulisanju odnosa i unapređenju saradnje 1996, u vreme kad je državom SRJ gazdovala stranka Ivice Dačića. U naslovu tog sporazuma susedna država se naziva baš tako: Republika Makedonija.

Ali da se vratimo na početak. VMRO-DPMNE preko medija optužuje Zorana Zaeva da će, ukoliko pregovori Gruevski-Ahmeti propadnu, oberučke prihvatiti albanski zahtev da albanski jezik postane zvanični jezik na teritoriji cele Makedonije. Pozivajući se na neimenovane izvore u SDSM, skopski mediji tvrde da Zaev za to nema podršku ni svoje stranke, a kamoli svojih birača. Međutim, s razlogom preovlađuje uverenje da su ključne dileme koncentrisane u ličnosti Alija Ahmetija. NJemu Zaev svakako ne bi bio omiljeni partner, ali nije ni on bio omiljeni partner Gruevskom, nego ga je međunarodna zajednica učinila takvim. Nema nikakve sumnje da bi veliki politički pragmata i majstor Gruevski znao sopstvenom političkom preživljavanju da upodobi i prihvatanje albanskih zahteva u pogledu jezika, pa čak i produženja mandata Specijalnog javnog tužilaštva. Ali, pitanje je da li je Ahmeti dobio mandat svojih prijatelja iz međunarodne zajednice da većinu, pod bilo kojim uslovima, pravi sa Gruevskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari