Ahmeti: Prvo napismeno dvojezičnost, pa vlada 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Mada su tekući pregovori između lidera albanske Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva javniji nego što su bili prethodni Ahmetijevi pregovori sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim…

… izglednost brzog formiranja makedonske vlade, i posle dvodnevnog boravka u Skoplju evropskog komesara Johanesa Hana, ostala je neizvesna. U tu je neizvesnost konačnu konfuziju uneo Menduh Tači, šef u ostavci Demokratske partije Albanaca, koji je novinarima ustvrdio da se Ahmeti dogovorio sa Gruevskim da samo zamlaćuju javnost. Tači je rekao da njegova stranka u vladi sa DUI neće biti.

„Poznajem igrače iz iskustva, možda ću da pogrešim, ali sam ubeđen da Gruevski i Ahmeti imaju dogovor, samo nas maltretiraju. Bilo bi korektno da nam kažu kakav je taj dogovor“, rekao je Tači, koji posle debakla njegove stranke na izborima ne samo što je ponudio ostavku, nego ne učestvuje ni u međualbanskim dogovorima, pa nije bio ni na spornim konsultacijama u Tirani. Tako da se uz sve uvažavanje njegovog iskustva i veštine kao i političke međusklonosti Ahmetija i Gruevskog, ova Tačijeva ocena mora uzeti s rezervom.

Potpisivanje albanske platforme za pregovore u Tirani sve se otvorenije ocenjuje kao događaj u najmanju ruku na granici mešanja u unutrašnje stvari druge države, pa se na okolnosti dogovaranja te platforme oštro osvrnula i ruska ambasada u Skoplju, na šta je Ahmeti otpisao da je, u podjednakoj meri, i ruski voz „Beograd – Kosovska Mitrovica“ mešanje u unutrašnje stvari. Ahmeti očito ni sam nije uveren da je ova argumentacija dovoljna, pa je posle sastanka sa Hanom izjavio da je dogovaranje i potpisivanje albanske platforme obavljeno u Tirani jer šef pokreta Besa Bilal Kasami nije želeo da pregovara sa njim (Ahmetijem) oči u oči! Ahmeti je još poručio: „Nema razloga za brigu zbog platforme jer ona ne sadrži plan ‘Velike Albanije’ niti ‘Etničke Albanije'“.

Na strano mešanje požalio se Nikola Gruevski i francuskom ambasadoru u Skoplju, a Kristijan Timone je, prema saopštenju VMRO-DPMNE, rekao da to „nije nešto što je nepoznato na Balkanu“, ali da je u „francuskoj tradiciji da se poštuje nezavisnost država i zato se mi trudimo da se što je moguće manje mešamo u unutrašnje stvari“. Prema saopštenju, makedonski predsednik Đorđe Ivanov se požalio i Hanu na mešanje susednih država u makedonske stvari, ali nije objavljeno da se Han na ovu žalbu osvrnuo.

Iako je njegov položaj u sopstvenoj stranci rovit, a pritisak koji na njega vrše tri potpredsednika na čelu sa gradonačelnicom Tetova Teutom Arifi ogroman, Ahmeti je dobio ovlašćenja DUI da izabere koalicionog partnera, pa je i dalje centralna figura makedonskog političkog čvora. Od Ahmetija se očekuje da da potpise svojih 10 poslanika Zoranu Zaevu i tako mu omogući da sakupi potreban 61 poslanički potpis i postane mandatar za sastav nove makedonske vlade. Ahmeti odbija da da te potpise dok Zaev ne prihvati zahteve albanske platforme, a pre svega zahtev za potpunu dvojezičnost na teritoriji cele Makedonije i to napismeno. Zaev, koji se u predizbornoj kampanji za glasove Albanaca kandidovao i obećanjima o dvojezičnosti i odbijao da se o albanskoj platformi izjasni dok je zvanično ne dobije, sada tvrdi da tražene obaveze može preuzeti tek kad postane mandatar. Inače, pokret Besa i stranka Alijansa za Albance saopštili su da su spremni da Zaevu daju potpise svojih osam poslanika i pre nego što se izjasni o platformi. Osam potpisa Zaevu nije dovoljno.

I najzad, DUI i VMRO-DPMNE su se preko medija međusobno uterivali u laž oko razloga propasti njihovih pregovora. DUI tvrdi da je stav o Specijalnom javnom tužilaštvu bio razlog razdora, a VMRO-DPMNE tvrdi da ta stranka nije htela da prihvati više od poboljšanja uslova za upotrebu albanskog jezika u opštinama sa više od 20 odsto albanskog življa. A DUI, kome je VMRO-DPMNE pomogao u nekim opštinama na prethodnim lokalnim izborima, imao je u tom pogledu neke, može se zaključiti preterane zahteve za sledeće lokalne izbore koji bi trebalo da se održe u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari