Međunarodni sud u Hagu: Izjašnjavanje o Sakibu Softiću 1Foto: www.wikipedia.org

Međunarodni sud pravde u Hagu, posle podnošenja zahteva za reviziju presude BiH protiv Srbije, zatražio je izjašnjavanje o Sakibu Softiću, agentu BiH pred tim sudom, izjavio je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović za nedeljnik „Slobodna Bosna“.

Izetbegović je rekao da je tokom poslepodneva primio pismo u kojem se traži objašnjenje vezano za legitimaciju agenta Softića, prema odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma Mladena Ivanića i Igora Crnatka, „kojim pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića“, rekao je Izetbegović za Slobodnu Bosnu.

Izetbegović je naveo kako, prema pravnom poretku BiH, nije potrebna nova odluka Predsedništva kojom bi Softić bio ponovo imenovan za agenta BiH.

Ranije su predsedavajući Predsedništva BIH Mladen Ivanić i član tog tela Dragan Čović izjavili kako pretpostavljaju da se pismima traži od tri člana kolektivnog šefa države izjašnjavanje o pokrenutom postupku revizije presude protiv Srbije po tužbi BiH.

Skupština Republike Srpske je danas razmatrala Informaciju o zahtevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Predsedavajući Ivanić je, obraćajući se poslanicima Narodne Skupštine RS, izjavio da će na prvom koraku pasti zahtev podnesen za reviziju presude.

„To potvrđuju i pisma za članove Predsedništva BiH. Da je sve u redu, ne bi bilo pisama i ne bi nam se niko obraćao, Sud bi to prihvatio i ne bi komentarisao“, poručio je Ivanić.

U sličnom tonu je govorio i član Predsjedništva Dragan Čović, koji je u susretu s novinarima izjavio da „nema većeg šamara jednoj zemlji i jednoj politici, od ove situacije, da tri člana Predsedništva prave pojedinačnu korespondenciju sa bilo kojom institucijom, pa bio to i Međunarodni sud
pravde“.

To je, ja mislim, početak kraja funkcioniranja jednog sustava koji mi pokušavamo štiti od Dejtona do danas, rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari