Mogerini: Vrata EU su otvorena za celi region 1Federika Mogerini i Filip Vujanović Foto: EPA/ BORIS PEJOVIĆ

Moja poruka je jasna – Evropskoj uniji je stalo do Crne Gore, i još više od toga – vrata EU su otvorena za celi region, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, na sednici crnogorske skupštine, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Tužna sam što opozicija nije prihvatila moj poziv da bude ovde i to ne samo što je parlament srce demokratije, već i zbog toga što znam da je podrška integraciji u EU nešto što prevazilazi partijske podele, rekla je Mogerini. Demokratski front (DF) izrazio je danas najoštriji protest zbog odluke visoke predstavnice da se tokom današnje posete Crnoj Gori ne sastane sa predstavnicima opozicije, javila je RTCG.

Želimo zajedničku budućnost celog kontinenta, a i građani Crne Gore žele isto, naglasila je Mogeriniu parlamentu. Mogerini je ponovila da je regionalna saradnja suštinski važna i za EU, ali i za građane Crne Gore, prenosi RTCG.

Naglasila je da je posetu regionu želela da počne upravo u Crnoj Gori, delimično zbog pozitvne uloge koju Crna Gora ima u regionalnoj dimanici, zbog toga što ima izuzetne odnose sa svim komšijama i, takoрe, zbog toga što su sećanja na rat u ovom regionu još sveža.

„Crna Gora je, iako ima dugu istoriju, još mlada zemlja“, rekla je Mogerini. Aspiracija da budete dio zajedničke evropske porodice je upisana u DNK Crne Gore, istakla je ona.

Mogerini je rekla i da je Crna Gora divna zemlja i podsetila da je na korak od NATO i da je angažovana u međunarodnoj zajednici i istakla doprinos vojnim misijama.

„Pregovori o pristupanju EU i dalje napreduju, tako da nema sumnje da ste vi neko ko zaista predvodi ovaj proces“.

Crna Gora može i biće deo EU, i to nije san koji je daleko od nas, poručila je Mogerini. Prema njenim rečima, EU neće biti kompletna sve dok države Zapadnog Balkana ne uđu u EU. Balkan se, kako je ponovila, nalazi u srcu Evrope i to ništa ne može da promeni.

„Narodi na Balkanu su Evropljani i oni zaslužuju iste prilike, iste zaštitne mere, ista prava, kao svi ostali građani EU“, istakla je Mogerini.

Mogerini se, pre obraćanja parlamentu, sastala sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, a posle će razgovarati i sa premijerom Duškom Markovićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari