Napadač iz Londona nije bio povezan sa Islamskom državom 1Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska policija je objavila kako nije pronašla dokaze da je Kalid Masud, izvršitelj prošlonedeljnog napada na britanski parlament u kojem je poginulo četvoro ljudi, bio povezan s Islamskom državom ili Al Kaidom, da je očito bio zainteresovan za temu džihada.

Kako prenosi Hina, Masud je naleteo automobilom u grupu pešaka na Vestminster mostu, ubivši troje i povredivši oko pedesetak ljudi, pa je potom utrčao kroz vrata parlamenta i nožem usmrtio policajca pre nego što je ubijen. Neil Basu, viši državni koordinator za protivterorističke aktivnosti Velike Britanije, otkrio je kako ne postoje dokazi da je Masud bio radikalizovan 2003. u zatvoru, i naglasio da je ta tvrdnja čista pretpostavka.

Masud (52) rođen u Velikoj Britaniji, ranije je osuđivan za nanošenje teških povreda, posedovanje hladnog oružja i remećenje javnog reda i mira, ali nikad nije optužen za terorističku aktivnost.

„Čini se da je njegov napad bio slabo sofisticiran, temeljen na primitivnoj tehnologiji, jeftinim tehnikama koje je kopirao iz drugih napada, i da je imitirao retoriku čelnika Islamske države u vidu metodologije i napada na policiju i civile, međutim u ovom trenutku nemamo dokaza da je u tome sarađivao s nekim“, saopštio je Basu.

„Znam kada, gde i kako je Masud počinio svoja zverstva, no sada treba saznati zašto“, dodao je, pozivajući svakog ko je bio u kontaktu s napadačem na dan napada da se javi, prenosi Hina. Ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud u nedelju je rekla kako tehnološke firme treba više sarađivati sa bezbednosnim službama, i da moraju prestati da omogućuju teroristima „tajno mesto za komunikaciju“ preko šifriranih poruka. Mediji su preneli da je Masud poslao takvu poruku nekoliko trenutaka pre nego što je izveo napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari