Masovna pogubljenja u Siriji 1

Stejt dipartment tvrdi da su sirijske vlasti pogubile nekoliko hiljada političkih protivnika čija tela su kremirana da bi se sakrio zločin, javio je AP.

Vašington smatra da sirijske vlasti svakog dana vešaju oko 50 zatvorenika u vojnom zatvoru Sajdnaja nedaleko od Damaska. Tela se kremiraju da bi se „sakrila masovna ubistva“, izjavio je portparol Stjuart Džons.

Stejt dipartment je objavio i komercijalne satelitske fotografije, snimane od 2013. godine, na kojima se navodno vidi da je u zatvoru izgrađen krematorijum.

Džons je rekao da fotografije ne dokazuju da je zgrada u zatvoru krematorijum već da se na njima nalazi prateći objekat za krematorijum.

AP navodi da su fotografije i tvrdnje objavljene u okviru napora da se zvanična Moskva natera da izvrši pritisak na režima sirijskog predsednika Asada da pristane na mirovne pregovore.

Agencija podseća da je humanitarna organizacija Amnesti internašonal u februaru saopštila da je sirijska vojna policija obesila 13.000 ljudi čija tela su sahranjena u masovnim grobicama u periodu od četiri godine.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je odbacila američke tvrdnje, rekavši da je to „novi holivudski scenario“ i laži koje se koriste da opravdaju američku agresiju i intervenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari