Napadač sa Jelisejskih polja radikalni islamista 1Foto: EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Muškarac (31) koji je kolima udario vozilo francuske policije na Jelisejskim poljima u Parizu od 2015. bio je član „radikalnog islamskog pokreta“.

Izvori bliski istrazi su naveli da su napadač i njegova porodica su bili salafisti. On se već dve godio nalazio pod nadzorom policije.

Vozilo kojim je udario u žandarmerijsku maricu na Šanzelizeu u Parizu i nakon sudara zapalilo se, saopštila je policija. Francuska policija evakuisala je poznatu parišku aveniju Jelisejska polja nakon što se napadač automobilom zabio u policijsko vozilo.  Vozač automobila je preminuo od povreda, a u incidentu nema povređenih policajaca.

Policija je pokrenula istragu, a veruje se da se radi o napadu jer je u kolima pronađen kalašnjikov, pištolji i dimne bombe. U tom delu Pariza je povećan broj policajaca, a građanima se preporučuje da izbegavaju taj deo centra. Francuski mediji prenose da je napad bio nameran. BBC javlja da francuski mediji prenose informaciju iz policijskih izvora da se radi o planiranom napadu, kao i da su na terenu i policijski psi koji pretražuju vozilo osobe za koju se pretpostavlja da je napadač.

Policija je navodno morala da razbije prozore da bi izvukla vozača napolje.

Očevici su za Rojters rekli da su videli automobil koji gori i da je policija odmah nakon incidenta evakuisala područje. Policija je objavila kako je u toku sigurnosna operacija. Prva najbliža stanica metroa je zatvorena. Rojters navodi da je ta avenija, kao i susedne ulice, zatvorena, a na licu mesta su veliki kordoni policije. 

Policija je na Tviter profilu savetovala građanima da izbegavaju ta oblast. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari