Dejvis: Izgradićemo snažno prijateljstvo sa EU 1Foto: EPA/ FRIEDEMANN VOGEL

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis izjavio je da pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije započinje u „pozitivnom i konstruktivnom“ raspoloženju.

Nakon što su danas započeti razgovori o Bregzitu u Briselu Dejvis je rekao da je rešen da izgradi „snažno i specijalno partnerstvo“ sa EU. Glavni pregovarač EU Mišel Barnije, inače bivši šef francuske diplomatije i komesar EU, rekao je da želi da se postigne dogovor u vezi s ključnim prioritetima i rasporedom tema za diskusiju.

Pitanja o kojima će se raspravljati tokom pregovora su, između ostalog, i status emigranata, „zakon o razvodu“ Ujedinjenog Kraljevstva i granica Severne Irske.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, okosnicu prvog dana razgovora u Evropskoj komisiji u Briselu, činili su osnovna pitanja procedure izlaska iz EU, kao što je koliko često će se Dejvis i Barnije sastajati i kojim redom će se raspravljati o ključnim pitanjima. Komentatori ocenjuju da je to zapravo bila „vežba sticanja poverenja“ nakon silnih prepucavanja u proteklih nekoliko meseci.

Nakon što je doputovao u Brisel s timom britanskih zvaničnika, Dejvis je rekao da će biti „izazova“, ali da veruje da dve strane mogu da postignu sporazum o uslovima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU koji će biti „u najboljim interesima svih građana“. „Počinjemo ove razgovore u pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi, rešeni da izgradimo snažno i specijalno partnerstvo za budućnost s našim evropskim saveznicima i prijateljima“, poručio je Dejvis. On se osvrnuo i na najnoviji napad u Londonu, u kojem je kombi uleteo u masu muslimana ispred džamije. „U vremenima iskušenja poput ovih, podsećamo se na vrednosti i rešenost koju delimo s našim najbližim saveznicima u Evropi. Mnogo više ima onoga što nas spaja nego što nas razdvaja“, rekao je Dejvis.

Barnije je izjavio da je „konstruktivan“ početak pregovora od vitalne važnosti za postavljanje tona za, kako je naglasio, onoga što se nada da će biti „uredan“ proces. „Prvo moramo da se pozabavimo nesigurnostima koje je uzrokovao Bregzit – prvo građana, ali i onih koji profitiraju od politike EU, kao i kako će se on odraziti na granice, naročito na Irsku“, rekao je Barnije.

Britanska privredna komora, Konfederacija britanske industrije, EEF, Federacija malih preduzeća i Institut direktora ujedinili su se da bi zahtevali da i dalje imaju pristup jedinstvenom evropskom tržištu dok se sa EU ne zaključi konačan sporazum o Bregzitu. U pismu koje su dostavili ministru za poslovanja Gregu Klarku apelovali su na Vladu da „ekonomiju stavi na prvo mesto“. Uoči početka pregovora ministar finansija Filip Hamond je upozorio na posledice povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora na snazi, naglasivši da će odsustvo dogovora imati „veoma, veoma loš ishod za Britaniju“.

Ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gav je rekao da veruje da se može postići „dobar dogovor“, ali da je premijerka Tereza Mej u pravu što insistira na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo ne potpisuje ništa što nanosi štetu Britaniji. On je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo povlačenjem iz EU može da „oživi“ proizvodnju ribe i obezbedi „bolju zaštitu“ za farmere. Gav je ukazao da nema tenzija između ekonomskih i socijalnih imperativa kada je reč o imigraciji, istakavši da će Bregzit pružiti Ujedinjenom Kraljevstvu „demokratsku kontrolu naših granica“ i slobodu da odlučuje o ciframa „u skladu sa ekonomskim i drugim potrebama“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari