Trampov sin priznao da se sastajao s Rusima 1Foto: Fonet/AP

Sin predsednika SAD Donalda Trampa je priznao da se prošle godine sastao s ruskom advokaticom Natalijom Veselnitskajom, koja je, kako je rekao, obećala da će mu otkriti informacije koje su štetne po Hilari Klinton.

Donald Tramp Junior je, međutim, naglasio da Veselnitskaja nije odala “nikakve značajne informacije” o rivalki njegovog oca na prošlogodišnjim predsedničkim izborima. Kako se navodi, njihovom sastanku je prisustvovao i zet aktuelnog predsednika Džared Kušner i šef tadašnje kampanje Pol Menafort. Američki zvaničnici sprovode istragu u vezi s navodima da su se Rusi mešali u predsedničke izbore u SAD.

Tramp Junior se s Veselnitskajom sastao 9. juna prošle godine u Trampovoj kuli u Njujorku, samo dve nedelje pošto je aktuelni predsednik obezbedio predsedničku nominaciju republikanaca. Ovo je prva zvanična potvrda da se neki ruski državljanin sastao s članovima Trampovog unutrašnjeg kruga, piše Bi-Bi-Si. Nakon što je Njujork tajms prvi izvestio o ovom sastanku u subotu, Tramp Junior je izdao saopštenje u kojem je potvrdio da je do sastanka došlo, ali nije spominjao da li su teme razgovora imale veze s predsedničkom kampanjom. Tajms je onda u nedelju objavio da je Tramp Junior pristao na sastanak nakon što mu je ponuđena informacija koja bi mogla da nanese štetu Klintonovoj. Njujork tajms se pozvao na savetnike u Beloj kući, koji su znali za sastanak i na još dvoje ljudi, koji su takođe o tome imali informacije.

Tramp Junior je rekao da mu je sastanak omogućio poznanik sa takmičenja za Mis juniverz. Vašington post je potvrdio da je reč o muzičkom publicisti Robu Goldstounu, koji ima veze s ruskom muzičkom industrijom. U saopštenju od nedelje Tramp Junior je naveo da je od njega zahtevano da se “sastane s jednom osobom za koju mu je rečeno da možda ima korisne informacije za kampanju”. “Njeno ime mi nije rečeno pre sastanka. Pitao sam i Džareda (Kušnera) i Pola (Menaforta) da prisustvuju (sastanku), ali im nisam ništa rekao o temi”, navodi se u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako se dodaje, “žena je izjavila da ima informacije da pojedinci koji imaju veze s Rusima finansiraju Demokratski nacionalni komitet i podržavaju Klintonovu”. “Njena izjava je bila nejasna, dvosmislena i nije imala smisla. Nisu pruženi, pa čak ni ponuđeni nikakvi detalji ili dokazi. Brzo je postalo jasno da nije imala nikakvu značajnu informaciju.” Prema njegovim rečima, promenila je temu i počela da priča o usvajanju ruske dece, a spomenula je i zakon “Magnitski”. “Postalo mi je jasno da je ovo sve vreme bila prava agenda i da su potencijalno korisne informacije samo bile izgovor za sastanak”, naveo je Tramp Junior.

Veselnitskaja je u subotu rekla da “apsolutno nije bilo reči o predsedničkoj kampanji” i naglasila da “ona nikada nije delovala u ime ruske vlade i nikada nije razgovarala ni o jednoj od ovih tema s predstavnicima ruske vlade”.

Zakon “Magnitski”, koji je usvojio Kongres 2012, omogućava SAD da za vize uskrate ruske zvaničnike za koje se misli da su umešani u kršenje ljudskih prava i da im zamrznu finansije. Zakon je toliko razbesneo ruskog predsednika Vladimira Putina da je obustavio program u okviru kojeg su Amerikanci usvajali decu iz Rusije. Veselnitskaja je advokatica koja zastupa i fizička i pravna lica, a za koju kruže glasine da je bliska s Kremljem i da je njena glavna uloga bila borba protiv zakona “Magnitski”.

Kušner i Menafort se nisu oglašavali povodom ovog slučaja, piše Bi-Bi-Si, a portparol pravnog tima predsednika SAD je rekao u nedelju da predsednik nije “znao za i nije prisustvovao” sastanku. Šef kabineta Bele kuće Rins Pribus je rekao da taj sastanak nije nešto toliko bitno. Agencije podsećaju da je Tramp Junior rekao Njujork tajmsu u martu da se nije sastajao s ruskim državljanima da bi s njima razgovarao o temama koje imaju veze s kampanjom.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da Kremlj ne zna za sastanak Trampovih viših saradnika i Veselnitskaje uoči prošlogodišnjim izbora. Peskov je dodao da Kremlj „ne može da prati“ sve ruske advokate i njihove sastanke u Rusiji ili u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari