Tramp i Makron zajedno na proslavi Pada Bastilje 1Foto: EPA/ CHRISTOPHE ARCHAMBAULT POOL

Predsednik SAD Donald Tramp prisustvovao je juče kao počasni gost paradi povodom proslave Dana Bastilje u Parizu, gde su američka i francuska vojska zajedno marširale niz Šanzelize.

U paradi, kojom se obeležava i sto godina od kako je Amerika ušla u Prvi svetski rat, učestvovalo je više od 240 konja, 63 vojna aviona, 29 helikoptera i 3.720 vojnika, a francuski predsednik Emanuel Makron je, stojeći na vojnom džipu, nadzirao vojnike koji su marširali niz aveniju. Tramp je novinarima rekao da je to „divna nacionalna proslava“ i da su „dve zemlje zauvek ujedinjene u duhu revolucije i borbe za slobodu“.

Od kako je Tramp u četvrtak otpočeo svoju dvodnevnu posetu Parizu, govor tela i ponašanje dva predsednika su bili konstantno „pod lupom“. Kako piše Gardijan, Makronov stav se promenio od kako su se prilikom prvog susreta u maju rukovali poprilično agresivno, te se sada ponaša kao da je Trampov novi najbolji prijatelj na međunarodnoj pozornici. Tramp i njegova supruga su u Parizu dočekani sa velikom pompom u vojnom kompleksu, što je, kako se čini, polaskalo američkog predsednika koji za sebe tvrdi da je „osoba naklonjena vojsci“ i da voli vojne parade. Tramp je više puta tapšao Makrona po ramenu dok su se rukovali, ali kada je prvi put uzeo ruku Makronove supruge Brižit, snažno ju je povukao ka sebi i zadržao je tako duže vreme, rekavši joj da je „u sjajnoj formi“ i da izgleda „divno“, što je izazvalo buru reakcija u medijima, uključujući i komentare da je ovaj potez „neumesan“ i „seksistički“. Nakon što su posetili Napoleonovu grobnicu, odvezli su se u Jelisejsku palatu, a zatim su predsednici sa svojim suprugama večerali u restoranu na vrhu Ajfelovog tornja. Za Makronove, ovaj mini turistički obilazak je značio pokušaj da pokažu da francuska prestonica i dalje želi dobrodošlicu Trampu, koji je u jednom ranijem govoru rekao da „Pariz nije više Pariz“, zbog niza terorističkih napada. Kada su ga novinari kasnije upitali da li je promenio mišljenje, američki predsednik je rekao da će „Pariz biti sasvim dobro“, zato što Francuska sada ima „velikog i jakog“ predsednika.

Tramp je nastojao da što više ispolji prijateljski stav prema Makronu, rekavši da dve zemlje imaju „neuništivu vezu“ i da njih dvojica mogu da sarađuju uprkos neslaganjima po pitanju klimatskih promena. Ali kada se zajedno sa Makronom pojavio pred novinarima, nakon dva sata razgovora o Siriji, Iraku i antiterorizmu, Tramp se odmah našao suočen sa novim pitanjima u vezi s navodnom umešanošću Rusije u predsedničke izbore u Americi. Kada je u pitanju Pariski klimatski sporazum iz kojeg se Amerika povukla usprkos neslaganju koje su izrazili Makron i ostali svetski lideri, Tramp se nije izjasnio da li će se ponovo pridružiti ovom sporazumu.

Najpre je nagovestio da postoji ta mogućnost, rekavši: „Nešto bi moglo da se dogodi u znak poštovanja Pariskom sporazumu, o tome ćemo razgovarati u narednom periodu“, ali je ubrzo potom slegnuo ramenima i dodao: „Ako se to dogodi biće sjajno, a ako ne, biće u redu takođe“. Tramp je izjavio da Francuska i SAD imaju „povremene nesuglasice“, ali je rekao da to neće ugroziti prijateljstvo koje datira još od Američke revolucije. Makron je rekao da postoje velika neslaganja između njega i Trampa po pitanju klimatskih promena, ali i da su njih dvojica mogla otvoreno da razgovaraju o tome kako da se najbolje „bore sa zajedničkim neprijateljima koji pokušavaju da ih destabilizuju“, sa prvenstvenim fokusom na antiterorizam.

Tokom posete, obezbeđenje u Parizu je bilo na visokom nivou. Nešto dalje od mesta gde su se odvijali zvanični događaji, demonstranti koji su protestovali protiv Trampa su se okupili u „Zoni bez Trampa“ na Trgu Republike, da bi izrazili neslaganje sa, kako su organizatori naveli, Trampovim „anti-migrantskim, seksističkim, islamofobičnim i rasističkim stavovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari