Turska - godišnjica sprečavanja državnog udara 1Foto: EPA / TOLGA BOZOGLU

Komemorativni skupovi i pobednički marševi, dizanje novih simbola u čast naciji, koja je, kako se ističe, sebe samu odbranila od prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara, ali i glorifikacija predsednika Redžepa Tajipa Erdogana obeležili su minulu sedmicu u Turskoj.

Vrhunac manifestacija bio je Erdoganov govor u noći između subote i nedelje, tačno na prvu godišnjicu propalog puča pokušanog 15. jula prošle godine u kojem je poginulo oko 250 osoba, a 2.194 ranjeno, uz bombardovanje parlamenta i izvođenje tenkova.

Turski zvaničnici danima su veličali narod koji je sprečio puč i stradale „mučenike“ i gotovo bacali kletve na imama Fetulaha Gulena, nekadašnjeg Erdoganovog saveznika koji već nekoliko godina živi u „dobrovoljnom egzilu“ u SAD, pošto upravo njega označavaju kao organizatora pokušanog državnog udara. Ankara je prekrivena brojnim turskim zastavama, portretima Erdogana i Kemal paše Ataturka.

„Turski narod je pokazao koliko je veliki. Nijedan drugi narod nije uspeo da spreči državni udar pesnicama i bacajući majice na tenkove. Ponosan sam što pripadam ovoj državi i naciji“, rekao je Erdogan pred hiljadama pristalica ispred parlamenta koji je prošle godine napao deo vojske.

Erdogan je bio prekinut uzvicima pristalica koje su zahtevale ponovno uvođenje smrtne kazne. „Verujem da će doći vreme da parlament odlučuje o tome bez oklevanja. I baš me briga šta će reći stranci, važno je šta će reći narod“, rekao je turski predsednik. Prema izveštajima iz Istanbula, Erdogan je tamo na mitingu održanom nekoliko sati ranije rekao da „ćemo izdajnicima (pučistima) na sudu obući odela kao u Gvantanamu“, te obećao da će im „biti odsečene glave“.

Erdogan je odao priznanje poslanicima koji su kada je parlament napadnut iz aviona nastavili rad i kritikovao vodeću opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) zbog tvrdnji njenih predstavnika da je pokušaj puča bio „kontrolisan“. On je takođe odbacio kritike na račun Turske iz inostranstva zbog produžavanja vanrednog stanja, podsećajući da se ono produžuje i u Francuskoj.

Slično je ranije u Ankari govorio turski premijer Binali Jildirim koji je rekao da je 15. jula prošle godine „sprečen plan pučista da sprovedu okupaciju“. „To je bila pobeda države nad tenkovima i oružjem, svetski uspeh bez presedana. Izdajnici koji su organizovali puč će platiti cenu. Ti divljaci veruju svom gospodaru koji je u inostranstvu, ali doći će dan kada će oni dobiti najstrožiju kaznu“, rekao je Jildirim aludirajući na Fetulaha Gulena.

Turska - godišnjica sprečavanja državnog udara 2

Foto: EPA / PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Sjedinjene Države su uoči godišnjice saopštile da odaju priznanje turskom narodu zbog toga što je prošle godine odbranio demokratiju. Nejasno je, međutim, hoće li SAD Turskoj izručiti Gulena koji je iz Pensilvanije ponovo odbacio optužbe Ankare da je organizator puča, optužio Erdogana da vodi lov na veštice i nezakonito otpušta, hapsi i muči nevine ljude.

Jildirim je ocenio da se „u Turskoj područje slobode i demokratije uvećava zahvaljujući radu novinara“. On je posle govora podelio odlikovanja Direktorata za medije turske vlade desetinama turskih novinara. Direktorat je, prema rečima Jildirima, povodom godišnjice doveo u Ankaru 350 novinara iz 52 zemlje.

Evropska federacija novinara objavila je da je posle pokušaja državnog udara uhapšeno više od 100 novinara čime je ukupan broj novinara u turskim zatvorima uvećan na 156. Vladin direktorat navodi da je zbog veza sa terorizmom ugašeno 156 medija, dok je 750 novinara ostalo bez akreditacija.

CHP je kritikovala vladu što joj nije poslala pozivnice za sednicu parlamenta u nedelju i time „prisvojila“ komemoracije u vezi s 15. julom. Poslanici prokurdske stranke HDP nisu prisustvovali sednici tvrdeći takođe da nije bilo pozivnica, „a kada su poslane stigle su na pogrešno mesto“ jer se lideri partije nalaze u zatvoru, kako je istakao portparol te stranke. CHP je povodom godišnice puča organizovala proteste.

Povodom godišnjice propalog puča, Trg Kizilaj u Ankari preimenovan je u Trg narodne volje, dok je Bosforski most u Istanbulu preimenovan u Most mučenika 15. jula. U neposrednoj blizini predsedničkog kompleksa u Ankari upravo je dovršen spomenik posvećen 15. julu sa slikama stradalih u puču i porukom: „jedna zemlja, jedan narod, jedna zastava“.

Smatra se da je neuspeli državni udar pomogao vlasti da se u aprilu ove godine na referendumu izbori za ustavno uvođenje predsedničkog sistema u Turskoj. Erdoganove pristalice kažu da je to bilo neophodno s obzirom na istoriju pučeva u Turskoj. Većina promena trebalo bi da stupi na snagu 2019. godine.

Otpušteno još 7.340 službenika

Kako je CNN Türk objavio uoči godišnjice neuspelog puča, turska vlada je prošle nedelje suspendovala još oko 7.340 službenika, među njima više od 2.000 policajaca, te zaposlenih u ministarstvima pravde i spoljnih poslova i više od 300 naučnika. Svi oni sumnjiče se za veze s pučistima. Prethodno je u periodu posle pokušaja državnog udara suspendovano ili otpušteno 142.000 službenika. Više od 50.000 ljudi je u istražnom zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari