Rahoj kod Trampa uoči referenduma 1Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Premijer Španije Marijano Rahoj razgovarao je danas u Vašingtonu sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom, četiri dana uoči referenduma o nezavisnosti Katalonije.

 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država izjavio je danas posle razgovora sa španskim premijerom Marijanom Rahojem da Španija treba da ostane ujedinjena.

Španija je velika zemlja i treba da ostaje ujedinjena, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za medije u Beloj kući.

Izjava američkog predsednika došla je četiri dana pre referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je regionalna vlada zakazala za 1. oktobar uprkos tome što ga je Ustavni sud Španije proglasio neustavnim i zabranio ga.

Mislim da će Katalonci želeti da ostanu u Španiji, kazao je Tramp.

Trampova izjava razlikuje se od dosadašnjeg zvaničnog stava Vašingtona prema katalonskom referendumu.

Nedavno je potparolka Stej departmenta Heder Noert izjavila da Vašington nema stav o referendumu i sarađivaće sa svakom vladom ili entitetom koji budu rezultat izjašnjavanja građana.

Predstavnica za medije Bele kuće Sara Sanders u ponedeljak je izjavila da nema šta da doda stavu koji je o referendumu u Kataloniji zauzeo Stejt department.

Rohas je na zajedničkoj konferenciji sa Trampom rekao da je zakazani referendum ludost.

Prema njegovim rečima, nedeljni referendum, ukoliko bude održan, biće nelegalan, između ostalog i zbog toga što ne postoji izborna komisija koja bi nadgledala čitav proces.

Vlada Katalonije zakazala je referendum za 1. oktobar, uprkos tome što su ga zabranili i Vlada Španije i Ustavni sud.

Sjedinjene Države za sada nisu podržale špansku vladu, pošto je nedavno potparolka Stej departmenta Heder Noert izjavila da Vašington nema stav o referendumu i sarađivaće sa svakom vladom ili entitetom koji budu rezultat izjašnjavanja građana, preneo je AP.

Predstavnica za medije Bele kuće Sara Sanders u ponedeljak je izjavila da nema šta da doda stavu koji je o referendumu u Kataloniji zauzeo Stejt department.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari