Saudijski princ optužio Iran za vojnu agresiju 1Foto: EPA IAN LANGSDON

Krunisani princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman optužio je Iran za čin „direktne vojne agresije“ jer snabdeva raketama pobunjenike u Jemenu.

Ovo bi moglo „da se smatra aktom rata“, prenose državni mediji izjavu princa izrečenu tokom telefonskog razgovora sa britanskim sekretarom za inostrane odnose Borisom Džonsonom. Balistička raketa presretnuta je u subotu u blizini saudijske prestonice. Iran je negirao da naoružava jemenski pokret Huta čiji se pripadnici bore protiv pristalica saudijske koalicije koju podržava jemenska vlada. Iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif kazao je da „ratna agresija“ i „regionalno nasilje“ Saudijske Arabije preti Bliskom istoku.

Mediji naklonjeni Hutima preneli su da su pobunjenici ispalili balističke rakete Burkan H2 na međunarodni aerodrom Kralj Haled koji je oko 850 kilometara južno od jemenske granice i 35 kilometara severoistočno od Rijada. Saudijski mediji preneli su da je raketna odbrana presrela rakete u letu, ali da su neki fragmenti projektila pali oko aerodromskog područja. Hjuman rajts voč kazao je da je lansiranje rakete na civilnom aerodromu očigledni ratni zločin.

Zvanična agencija Saudija pres prenela je da je u telefonskom razgovoru sa princom Mohamedom, Džonson osudio lansiranja balističke rakete koje su počinili Huti i potvrdio da zajednički stav Britanije i Saudijske Arabije u suočavanju sa bezbednosnim pretnjama.

Više od 8.670 ljudi, od kojih 60 odsto civili, ubijeno je dok je 49.960 ranjeno u vazdušnim udarima i kopnenim sukobima od početka koalicione intervencije u jemenskom građanskom ratu marta 2015, navode UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari