U Turskoj uhapšeno 78 ljudi 1Foto: Turkish President Press Office

Turske vlasti su izdale nalog za hapšenje 99 osumnjičenih, uključujući lekare i advokate, od kojih je do sada uhapšeno 78, saopštila je juče državna agencija Anadolija.

Ova inicijativa je deo akcija koje Ankara sprovodi od prošlogodišnjeg pokušaja puča. Kako je preneo Rojters, pretpostavlja se da su osumnjičeni koristili kodiranu aplikaciju za poruke ByLock, za koju Vlada tvrdi da ju je koristila mreža sveštenika Fetulaha Gulena, koja je stacionirana u SAD, a koju Ankara optužuje za organizaciju neuspelog puča u julu prošle godine. Gulen, koji od 1999. živi u dobrovoljnom izgnanstvu u Pensilvaniji, negira optužbe.

Anadolija je saopštila da bezbednosne snage tragaju za preostalim osumnjičenim u Antaliji, provinciji na jugu Turske. Turska je identifikovala 215.092 korisnika aplikacije ByLock i povela istragu protiv njih 23.171, saopštilo je ranije ove nedelje ministarstvo unutrašnjih poslova. Od prošlogodišnjeg pokušaja puča uhapšeno je 50.000 ljudi, uključujući vojnike, nastavnike i novinare, koji iza rešetaka čekaju suđenje. Samo u pravosuđu je otpušteno 5.920 ljudi, koji se sumnjiče da su imali veze s neuspelim pučom, rekao je juče ministar pravde Abdulhamit Gul.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i pojedini zapadni saveznici Turske izrazili su zabrinutost zbog ovakvih postupaka vlasti, strahujući da Ankara zapravo to koristi kao izgovor za sprečavanje delovanja neistomišljenika. Vlada, s druge strane, tvrdi da se samo takvom čistkom može otkloniti opasnost od Gulenove mreže, čiji su se predstavnici, kako je uverena, duboko infiltrirali u vojsku, škole i sudove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari