Komemoracija posvećena prof. dr Jelki Ređep održaće se danas u 11 sati u Kulturnom centru Novog Sada, a sahrana će biti danas na Gradskom groblju u 14.15 sati. Jelka Ređep (1936-2014) rođena je u Novom Sadu, u kome se školovala i gradila profesorsku i naučnu karijeru.

Studirala je na Grupi za jugoslovensku književnost i jugoslovenske jezike na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu, a magistrirala je sa tezom „Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u staroj i narodnoj književnosti“. Doktorirala je na temu „Priča o boju kosovskom“ 1972. godine. Za asistenta na predmetima Srednjovekovna književnost i Narodna književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu izabrana je 1963. godine. Birana je u sva nastavnička zvanja na Novosadskom univerzitetu, a od 1988. do 1994, a bila je redovni profesor i na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko puta je boravila u Parizu radi istraživanja u Nacionalnoj biblioteci. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regenzburgu.

Glavna tema kojom se bavila je komparativno izučavanje srednjovekovne i narodne književnosti, odnosno međusobnih uticaja i prožimanja narodne i pisane književnosti. Istraživala je živote ličnosti koje su obeležile srednjovekovnu srpsku istoriju, a posebno književnost, bilo da su sami stvarali ili su o njima pisana književna dela.

Bila je izuzetan stručnjak za srednjovekovnu književnost koja je kroz niz studija, antologija i monografija objavljenih u zemlji i inostranstvu afirmisala našu nauku i kulturu. Jelka Ređep je sarađivala sa izdavačkom kućom „Prometej“ iz Novog Sada više od 25 godina. U svojim delima negovala je kriticizam kao veliku vrednost, a njena nova čitanja poznatih starih rukopisa i dokumenata, udružena sa pronalascima novih izvora, donosila su značajne naučne rezultate. Takva je i poslednja njena knjiga, nedavno objavljena u „Prometeju“ – „Greh i kazna božija – Sudbine, bitke i predanja srpskog srednjeg veka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari