Recept nedelje: Praznična trpeza 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pripremili smo za vas tri recepta za predjelo, glavno jelo i dezert, koje ako vam se dopadnu možete da spremite i njima upotpunite novogodišnje praznike.

Slane tulumbe

Princes krofne ili tulumbe, svejedno je. Odaberite oblik koji vam se doapada. Počela sam da pravim slatke tulumbe, ali sam se setila da goste mogu da obradujem i slanim tulumbama.

Recept nedelje: Praznična trpeza 2

Pola sam napunila ruskom salatom, a gosti su bili više nego oduševljeni. Tulumbe možete pržiti u dubokom ulju, ali se ja ipak odlučujem za pečenje jer je jednostavnije.

Slane tulumbe, sastojci:

1 dl ulja
2,5 dl vode
150 g brašna
4 srednja jajeta
prstohvat soli

Slane tulumbe, priprema:

Prokuvati vodu i ulje, skoliniti sa ringle, pa umešati brašno. Mešati dok smesa ne postane glatka. Kada se ohladi, dodati jaja, jedno po jedno i mutiti mikserom. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.

Napuniti poslastičarski špric i oblikovati tulumbe dužine oko 10 cm. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti ih još 5 minuta. Prohlađene tulumbe preseći na pola i puniti ih ruskom salatom ili nekom drugom po izboru.

Rolovano meso

Bez obzira što ne jedem meso, mislim da je ovo jedna savršena kombinacija za hrabre gurmane, ljubitelje ljute hrane.

Recept nedelje: Praznična trpeza 3

Ukoliko ipak niste ljubitelj hrane hrane koje greje, a dopada vam se meso pripremljeno na ovaj način, eliminišite ljute sastojke.

Neophodni sastojci:

1,5 kg svinjskog mesa u komadu (od buta ili plećke)
300 g domaće slanine
150 g pečenice ili šunke
50 g parmezana
2 kašike ljutog sosa
po ukusu so i biber
2 kašike masti
15 suvih, ljutih, paprika

Priprema:

Meso lepo iseći kako bi se dobio pravougaoni oblik, pa posoliti, pobiberiti i sipati ljuti sos. Prilikom soljenja uzeti u obzir da su slanina i pečenica slani.
Sve lepo rasporediti po mesu i posuti parmezanom.
150 g slanine iseći na tanke listiće i poređati po mesu, a preko slanine staviti pečenicu. Uviti rolat i staviti ga u mrežicu.

Ukoliko nemate mrežicu, meso možete uvezati kanapom. Za pečenje koristiti posudu sa poklopcem. Meso premazati mašću, a ostatak slanine iseći na krupnije komade i staviti u pleh.

Peći na 150 stepeni uz povremeno prelivanje mašću koja se skuplja na dnu pleha. Potom pojačati na 200 stepeni i peći u otklopljenoj posudi dok meso ne porumeni. Kada se meso prohladi, skinuti mrežicu i seći ga. Najbolje se seče kada je hladno, ali se svakako može jesti i toplo. Uz svako parče mesa služiti po jednu suvu, ljutu, papriku, koju ste prethodno malo zapekli zapečivačem-brenerom ili na ringli.

Tutti Frutti torta

Duže vreme imam u planu da napravim ovakvu tortu, ali nikako da se ukaže prilika – neko ne jede orahe, neko suvo grožđe…

Recept nedelje: Praznična trpeza 4

Nema idealnije prilike za eksperimentisanje. od rođendana mog brata. Tako je brat za rođendan dobio tutti frutti tortu u obliku daljinskog upravljača, po želji njegove supruge, a moje snajke. Tortu su jeli i oni koji se mršte kada čuju za suvo grožđe, orahe, smokve…

Sastojci za kore:

8 belanaca;
160 g šećera;
160 g mlevenih orašastih plodova (orasi, lešnici, bademi, kikiriki);
1 kašika brašna.

Sastojci za fil:

8 žumanaca;
160 g šećera;
3 dl mleka;
40 g pudinga od čokolade (gustina i/ili brašna);
1 kesica vanilin šećera;
200 g čokolade;
300 g krupno mlevenih orašastih plodova i suvog voća (lešnici, bademi, kikiriki, suvo grožđe, smokve);
200 g maslaca.

Priprema:

Prvo pripremiti fil. 2 dl mleka i vanilin šećer staviti da provri. Umutiti penasto žumanca sa šećerom, Dodati puding i 1 dl mleka. Skuvati fil. Na kraju dodati čokoladu i mešati dok se ona ne otopi. U ohlađen fil dodati umućen maslac, suvo voće i orašaste plodove.

Za koru umutiti belanca, dodati šećer, mutiti dok se on ne otopi, pa umešati orašaste plodove i brašno. Koru peći u plehu 30*30 (prethodno ga namastiti i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje) u zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni 17-20 minuta. Koru podeliti na tri dela i nafilovati tortu.

Tortu dekorisati po želji. Uz ovu tortu se savršeno slaže umućena slatka pavlaka.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari