Site name

Domaći sirup protiv kašlja

Sirup protiv kašlja u kom su glavni sastojci uprženi šećer, žalfija i lovorov list. Nije lek ali može da pomogne i olakša tegobe.

1

Piše: Kistina Gašpar/ Domaćica za vas

13. februar 2017. 08:00

Domaći sirup protiv kašlja

Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sećam se da nam je baba pravila karamel čaj kada smo bile bolesne. Većina uprženi šećer preliva mlekom. Moja baba nije volela mleko, a ne volim ga ni ja. Karamel čaj sa limunom je dobro rešenje, a sirup protiv kašlja još bolje. Ni jedno ni drugo ne može da škodi.

Baba je često preporučivala i komad slanine koji će postepenim topljenjem u ustima obložiti grlo i rešiti probleme.

Eto, za nekoga slanina, za nekoga čaj, a za nekoga sirup. Poznato je da kod tradicionalnih recepata i saveta nema greške.

Sastojci:

1 šolja šećera

1 šolja vode

10-tak listova lovora

2 kašike čaja od žalfije

*šolja 2 dl cca, 150 g šećera cca.

**čaj od žafije=sušena žalfija

Sirup protiv kašlja, priprema:

Upržite šećer na uobičajen način - pržite ga dok ne dobije lepu braon boju, ali pazite da ne zagori. Sipajte šolju vode. Poklopite i kuvajte dok se šećer ne otopi. Potom dodajte lovorov list i čaj od žalfije. Kuvajte desetak minuta.  Sirup držite u poklopljenoj posudi (u kojoj se kuvao) dok se ne ohladi. Zatim ga procedite sipajte u flašicu ili teglicu. Preporuka je da se sirup protiv kašlja pije 3 puta na dan - jedna kašičica pola sata pre jela. Ukoliko do sada niste pripremali karamel čaj, okvirne mere bi bile 1 kašika šećera, 2,5 dl vode i limun po ukusu.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

povezane vesti

Recept nedelje: Slane krofne

0

Piše: Kristina Gašpar/Domaćica za vas

Recept nedelje: Sutlijaš sa grizom i prelivom od jagoda

2

Piše: Kistina Gašpar / Domaćica za vas

Recept nedelje: Supa bez mesa

1

Piše: Kistina Gašpar/ Domaćica za vas

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dušica

13. februar 2017.

Ja ovaj sirup pravim već godinama i uvek ga imam u frižideru.Odličan je za izbacivanje šlajma,a nema nikakvih aditiva,sve prirodno.U izvornom receptu se preporučuje žuti šećer,ali može i običan.Toplo preporučujem!