Pet saveta za roditelje maturanata 1Foto: Stefana Savić

Kako podržati dete u donošenju odluka o daljem obrazovanju?

Vreme prijemnih ispita kod roditelja izaziva mnoga teška pitanja, bez obzira da li se Vaše dete ove ili naredne godine upisuje srednju školu ili fakultet. Verovatno ste se puno puta zapitali na koji način možete podržati dete u donošenju odluke o nastavku školovanja. S obzirom na činjenicu da je današnje tržište rada veoma promenljivo, želite da vaše dete napravi <I>pametan izbor<I> koji će voditi materijalnoj situiranosti u kasnijem životu, a istovremeno ste svesni da je važno da izabrano zanimanje odgovara detetovim interesovanjima. U takvoj situaciji odmeravanje podrške može biti izazov – do kog nivoa se umešati u proces donošenja odluka, a koliko prepustiti detetu?

Donošenju odluke o izboru zanimanja prethodi više faza koje se međusobno prepliću. Na prvom mestu, to je samospoznaja veština i interesovanja i informisanje o savremenom tržištu rada, oblastima rada i konkretnim zanimanjima, a zatim i istraživanje raspoloživih mogućnosti i pravljenje izbora. Tokom celokupnog procesa, roditelji su važna podrška i postoji više načina na koje se mogu uključiti u pomenuti proces.

Motivišite dete za učenje i uključivanje u raznovrsne aktivnosti.

Uključivanjem u različite oblike učenja (nastavne i vannastavne aktivnosti, kursevi, obuke, volontiranja i druge aktivnosti), dete oprobava sebe u različitim aktivnostima i situacijama i tako proverava svoja interesovanja, znanja i veštine. Pri tome, važno je da ukažete detetu na značaj i korist od ovih aktivnosti i da podstičete žar za učenjem i saznavanjem, jer je unutrašnja motivacija efikasnija i dugotrajnija od spoljašnjih motiva (ocene, nagrade, kazne, zabrane).

Pomozite detetu da proceni svoje karakteristike.

Razgovor sa detetom o iskustvima, tipičnim ponašanjima i načinima komunikacije, omogućava mu da prepozna svoje osobine, interesovanja, stečena znanja i veštine. Cilj ove razmene nije da vaše dete i vi imate isto viđenje, već da posluži kao poligon za detetovo razmišljanje o sebi.

Zajednički pretražujte informacije o karijernim i obrazovnim mogućnostima.

Zbog svog iskustva, odrasli stiču više uvida u aktuelnosti na tržištu rada – kako se odvija poslovanje, koja zanimanja su zastupljena, koja nova zanimanja se razvijaju. Ipak, pitanje je u kojoj meri su te informacije celovite, tačne i pouzdane. Zato je dobro da podržite i podstaknete dete da se informiše kroz različite izvore (poseta ustanovama, informisanje u školi ili nacionalnoj službi za zapošljavanje, sajtovi, baze poput obrazovanje.rs). Veština traganja i odabira relevantnih informacija veoma je važna, potrebna je u mnogim poslovima i prilikom donošenja različitih odluka u životu, tako da veština kojom danas podučavate svoju decu, sutra im može koristiti na fakultetu, poslu i svakodnevnom životu.

Podržite dete u donošenju odluke.

Kao roditelji, možda već imate viziju budućeg zanimanja vašeg deteta, ali je moguće da vaše dete i vi tu viziju ne delite. Za dalju motivaciju i zadovoljstvo kao i za razvoj odgovornosti, važno je da dete prođe kroz proces donošenja odluke i da veruje u svoj izbor. Roditelji, nastavnici i drugi mogu biti važna podrška u ovom procesu, ali podršku treba pažljivo odmeriti. Tehnika koju možete primeniti jeste da dete i vi zasebno napravite listu zanimanja koja smatrate odgovarajućim i argumentujete svoje izbore, a zatim isto uraditi za izbore drugog. Očekivani rezultat nije da se sa detetom složite u pogledu izbora, već pre da mu pomognete da osvesti sve aspekte važne pri izboru zanimanja/srednje škole/studijskog programa.

Dogovorite načine sprovođenja odluke u delo.

Nakon što dete donese odluku, sledi čitav niz daljih pitanja koja se tiču sprovođenja te odluke, kao što su dogovor oko finansija i načina vaše podrške detetu u pripremi. Iako dete ima najveću odgovornost za organizaciju vremena i proces pripreme za prijemni/završni ispit, vi možete pomoći tako što ćete preslišati dete, organizovati probni prijemni ispit, ili samo biti emotivna podrška u celom procesu. Važna podrška je i organizovanje porodičnih aktivnosti razonode kako bi se smanjio nivo stresa kod deteta. Takođe, s obzirom da je ovaj period stresan i za roditelje, dobro je da organizujete i podršku za sebe – popričajte sa prijateljima, potražite savet od ljudi koji su prolazili kroz slično iskustvo, nađite način da se opustite i skrenete misli.

Na kraju, imajte u vidu da je donošenje odluka veština koja se može naučiti i da je za vaše dete ovaj trenutak značajan i u razvojnom smislu. Izbor srednje škole ili studijskog programa su prvi koraci u daljem karijernom razvoju, a to iskustvo može pripremiti dete za buduće odluke i izazove.

Autorka je psihološkinja u Nacionalnom centru Evropske mreže za karijerno vođenje i savetovanje

Ovaj tekst je objavljen u okviru dodatka Groznica – Vodič za maturante i brucoše u štampanom izdanju Danasa od 31. maja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari