A man outside a Burger King restaurant in Russia.

Getty Images
Burger King ima oko 800 restorana u Rusiji

Iako je još pre više od godinu dana najavio odlazak, lanac restorana brze hrane Burger King i dalje radi u Rusiji.

Restoran Brends internešnel (RBI), koji poseduje 15 odsto franšiznog poslovanja ovog lanca brze hrane u Rusiji, rekao je za BBC da nema „novih informacija“ o odlasku iz te zemlje koja je pre više od 18 meseci povela rat protiv Ukrajine.

Kompanija je još u martu 2022. saopštila da je započela proces napuštanja Rusije.

Od izbijanja rata u Ukrajini, zapadne kompanije su pod pritiskom da napuste Rusiju.

Kritičari su optužili RBI da „održava režim Vladimira Putina“ jer se nije povukao iz udela u ruskom poslovanju.

RBI, jedna od najvećih svetskih kompanija restorana brze hrane, kao obrazloženje odluke da i dalje radi u Rusiji navela je da ima složen ugovor o poslovanju u toj zemlji.

Prema ugovoru, Burger King posluje u Rusiji sa još tri partnera i ima ukupno oko 800 restorana.

Dejvid Šir, predsednik RBI, rekao je u martu 2022. da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji „odbio“ da zatvori prodavnice posle prvih napada na Ukrajinu.

Ali je dodao da je kompanija „započela proces“ prodaje 15 odsto vlasničkog udela i da će za to biti potrebno „neko vreme“.

Na pitanje BBC-ja o napretku 18 meseci posle tog obećanja, portparol kanadsko-američke kompanije rekao je da kompanija nema novih informacija.

Stiven Tijan, deo tima istraživača na Univerzitetu Jejl koji prati šta su kompanije uradile kao odgovor na rat u Ukrajini, smatra da je korišćenje ugovora o franšizi kao „izgovor“ „zgodna dimna zavesa“.

On je istakao da su kompanije poput Starbksa, lanca kafeterija, uspele da raskinu posao u zemlji i izađu.

„RBI je rekao da želi da ode, ali onda odugovlači. Reći da ćete otići, nije isto što i stvarno napuštanje Rusije.

„Nastavljajući da posluju u Rusiji 18 meseci posle početka ruske invazije na Ukrajinu, oni održavaju Putinov režim“, rekao je on.

Portparol RBI je rekao da kompanija odbija nove investicije i podršku lancu snabdevanja i da nije ostvarila nikakav profit od Burger Kinga u Rusiji od početka 2022.

‘Učini pravu stvar’

Mark Dikson, osnivač agencije Moralni rejting (Moral Rating Agency), koja vodi kampanju protiv firmi koje posluju u Rusiji, pozvao je RBI da otkrije koje je konkretne akcije preduzela u pokušajima da ode iz Rusije.

„[Firma] bi trebalo da bude voljna da prekrši ugovor… Mora da prihvati pravni rizik da uradi pravu stvar“.

Franšizing je poslovni metod distribucije proizvoda ili usluga.

Uključuje davaoca franšize, kompaniju koja je uspostavila ime brenda, i korisnika franšize, kompaniju koja plaća naknadu za pravo da posluje pod brendom i da prodaje proizvode.

To je bio alat koji koriste mnogi zapadni brendovi poslednjih decenija koji žele da uđu na nova tržišta u različitim zemljama.

Ugovori su obično dugogodišnji.

Burger King food in Russia

Getty Images

Dok Burger King i dalje posluje u Rusiji, njegov najveći rival Mekdonalds, koji je korporativno posedovao većinu restorana, otišao je iz Rusije.

Jam brends (Yum! Brands), matična kompanija restorana KFC, takođe je prodala više od 100 restorana lokalnom operateru u Rusiji, koji su u aprilu preimenovani u Rostik’s.

Dejvid Bond, partner u advokatskoj firmi Fildfišer, rekao je da RBI-jev udeo od 15 odsto znači da ne može da „diktira uslove“ kolegama akcionarima i da zahteva od njih da zatvore filijale Burger Kinga.

Sugeriše i da bi kompanije koje daju franšizu svojih brendova oklevale da jednostavno odustanu od poslova jer bi to moglo da dovede do „ozbiljnih posledica“, poput tužbe za kršenje ugovora, kao i nanošenje štete sopstvenom ugledu.

Ali dodaje i da posledice ne sprečavaju RBI da raskine franšizni aranžman ako to zaista želi, iako je dodao da to možda neće dovesti do prestanka postojanja brenda Burger King u Rusiji.

On je rekao da je većina „de-brendova“ (preimenovanje brendova) u zemlji, kao što je Mekdonalds, postignuta dogovorenom prodajom sa lokalnim biznismenima „spremnim da de-brendiraju u zamenu za sniženu kupovnu cenu“.

Ko vodi Burger King u Rusiji?

Zajedničko preduzeće koje drži franšizu Burger King u Rusiji čine RBI i tri druge strane:

  • Biznismen Aleksandar Kobolov odgovoran je za svakodnevno poslovanje i nadzor nad 800 restorana sa 30 odsto udela u poslovanju. Kolobov je ranije rekao za BBC da nema „ovlašćenja ili moć“ da zaustavi operacije Burger Kinga u Rusiji i da svako zatvaranje moraju da odobre svi investitori u poslu. Rekao je da je njegov udeo „uvek bio daleko ispod kontrole“.
  • ICU Grupa, velika ukrajinska investiciona firma, poseduje 35 odsto udela. Grupa ICU rekla je BBC-ju da nema kontrolu nad zajedničkim ulaganjem ili operacijama u Rusiji i drugim zemljama obuhvaćenim ugovorom o franšizi. Rečeno je da je firma „u završnoj fazi napuštanja“ ugovora o franšizi sa uslovima dogovorenim sa kupcem. Kompanija je dodala da se uzdržala od upravljanja zajedničkim preduzećem, ulaganja u njega i da nije primila nikakve dividende od početka rata.
  • VTB Kapital, filijala VTB banke – druge najveće finansijske institucije u Rusiji koju su sankcionisale SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje.

Pogledajte video:

Superjahta na Karibima simbol neefikasnosti sankcija
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari