ukrajina, pas

REUTERS/Yevhenii Zavhorodnii

Dok ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski traži od evropskih saveznika pomoć i u borbenim avionima, i dalje se vode žestoke borbe oko Bahmuta, grada u Donbasu.

„Pobeda Ukrajine u ratu je pobeda cele Evrope“, rekao je Zelenski u Evropskom parlamentu u Briselu, gde je dočekan uzvicima: „Bravo“.

Više o zahtevima Zelenskog pročitajte ovde.

Jevgenij Prigožin, vlasnik ruske kompanije Vagner za angažovanje plaćenika, tvrdi da je prekinuto regrutovanje zatvorenika za rat u Ukrajini.

„Vagner više ne regrutuje zatvorenike. Oni koji su radili za nas, ispunili su sve obaveze“, rekao je Prigožin.

Više o Vagner grupi čitajte ovde.

Iz Spejsiksa, kompanije bogataša Ilona Maska, kažu da su ograničili mogućnost Ukrajincima da koriste satelitski internet u vojne svrhe.

„Tehnologija Starlink nikada nije trebalo da se koristi u ratu“, rekla je predsednica Gvin Šotvel, predsednica Spejsiksa.

Na početku rata, Ukrajini je isporučeno hiljade Spejsik Starlink antena za povezivanje na satelite, a koje omogućavaju ljudima da ostanu povezani na internet.

Ukrajina tek treba da komentariše ovaj potez.


Dan 351.

  • Zelenski od zapadnih saveznika traži borbene avione
  • Ilon Mask zabranio Kijevu da koristi satelitski internet u vojne svrhe
  • Jevgenij Prigožin, osnivač grupe Vagner, tvrdi da je regrutovanje zatvorenika obustavljeno
  • Velika bitka za Bahmut u Donbasu, Ukrajinci kažu da su Rusi zauzeli trećinu grada
  • Zapadni izvori iznose tvrdnju da Rusija neće imati dovoljno snage, ljudstva i municije za veliku ofanzivu niti za značajnu promenu toka rata
  • Tokom prethodne noći, ruske snage gađale su Harkov, pogođeni objekti u industrijskoj zoni grada
  • Procenjuje se da su od početka rata gubici Rusije u Ukrajini blizu 200.000 ubijenih i ranjenih, navodi se u analizi Njujork tajmsa, dok zvanične ukupne brojke ruska strana retko saopštava
  • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
linije fronta u Ukrajini

BBC

Žestoke borbe u Bahmutu, pripremaju li Rusi veliku ofanzivu?

Dok Kijev čeka obećane zapadne tenkove novije generacije, ruske snage napreduju u Bahmutu, strateški važnom gradu u Donbasu, čije bi zauzimanje moglo da im otvori put ka kontroli čitavog regiona.

Ukrajinski oficiri na terenu kažu da su Rusi zauzeli trećinu Donbasa.

Bahmut

REUTERS/Yevhen Titov
Linija fronta u Bahmutu
Bahmut

BBC

Šef oblasne administracije Luganska Sergej Gajdaj rekao je da ruske snage nastavljaju da prebacuju rezerve u oblast Luganska,

Gajdaj kaže da ruska komanda šalje „desetine hiljada vojnika u istočnu Ukrajinu“, u nameri da potkrepi tvrdnje o planiranoj ofanzivi posle 15. februara

Ipak, mnogi sumnjaju da je Rusija sada sposobna da organizuje veliku ofanzivu.

Istovremeno, neki ruski nacionalisti nastavljaju da izražavaju sumnju u pogledu sposobnosti Rusije da pokrene uspešnu ofanzivu.

Oni ističu da ruska vojska ima ograničene mogućnosti za takvu ofanzivu i da se ona ne može uspešno izvesti bez dodatne mobilizacije ljudstva.

Isto smatraju i zapadni stručnjaci.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je sedam ukrajinskih gradova „oslobođeno“ poslednjih nedelja i da operacije napreduju „sa uspehom“ u još dva, Bahmutu i ​​Vuledaru.

Ruske snage, predvođene plaćenicima iz Vagnera, mesecima pokušavaju da zauzmu Bahmut, grad u kojem je pre rata živelo oko 70.000 ljudi.

Komandant ukrajinskih jedinica Denis Jaroslavski kaže da je sada u Bahmutu samo 2.000 civila i da su ruske snage zauzele delove istočnog i severnog dela grada i nastavljaju da napreduju.

Kao i u ranije osvojenom gradu Soledaru, u napadima na Bahmut učestvuju pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova sprema se da zvanično proglasi PMC Vagner terorističkom organizacijom, piše britanski Dejli telegraf.

Ako ova odluka bude doneta, to će značiti da će, prema britanskom zakonu, krivično delo biti ne samo biti član PMC Vagner ili prisustvovati njihovim sastancima i događajima, već i pružati podršku ili podsticati druge da ih podrže, i javno nositi logo Vagnera.

U pravnom smislu, to bi stavilo Vagner u ravan sa grupama kao što su Islamska država i Al-Kaida, koje su priznate kao terorističke organizacije u Rusiji i mnogim drugim zemljama.

Nemački kancelar Olaf Šolc demantovao je navode ruskog predsednika Vladimira Putina da snabdevanje Ukrajine nemačkim tenkovima Ukrajini ugrožava rusku bezbednost.

Putin je 2. februara rekao da nemački tenkovi ponovo prete Rusiji, praveći paralelu sa Drugim svetskim ratom.

Šolc je rekao da su Putinove izjave „deo niza nejasnih istorijskih poređenja koje koristi da opravda invaziju na Ukrajinu“.


Ovakav je bio odnos vojne moći Ukrajine i Rusije uoči rata:

odnos ruske i ukrajinske vojne moći

BBC
Odnos ruske i ukrajinske vojne moći

Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.