Društvena dijagnoza - nedostatak zdravog razuma 1Foto: Miroslav Dragojević

O zbirci radova koje na satiričan i duhovit način opisuju najznačajnije dnevno-političke događaje u zemlji govorili su urednik NIN-a, nedeljnika za koji Petričić trenutno radi, Milan Ćulibrk, urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković, pisac i kolumnista Svetislav Basara kao i sam autor.

Oni su kroz spontani i prisan razgovor zaključili da Petričićeve karikature na prvi pogled prenose poruku obavijenu aurom humora i duhovitosti koja ublažava „mrak“ koji ta poruka saopštava, a kao jedno od ključnih obležja njegove karikature istakli su društvenu hrabrost.

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk u tome vidi pokazatelj šireg problema slobode izražavanja u društvu.

– Ključni problem je što je, u poslednjih nekoliko godina, karikatura u Srbiji postala mera slobode a to je najpouzdaniji znak da nešto nije u redu. Ovde više ništa nije smešno, Petričić nas svojim kaikaturama tera da razmišljamo – dokle ovo više može da ide. Zato njegove karikature postaju sve oštrije – naglasio je Ćulibrk i dodao da je to bio jedan od razloga zašto se završila saradnja autora sa dnevnom listom Politika, uz zamerku da „previše crta Vučića“, na šta on odgovara da je razočaran ako Petričić ne nacrta Vučića.

Dragoljub Žarković ističe nešto drugačiji stav i upozorava da bi mediji trebalo da „povedu računa“ i zabave se ozbiljnijim temama u kojima premijer nije glavni akter.

– Mislim da Vučić uživa u svemu tome a ovaj sistem se ne skida sa trona preko kritike njega, to je konktraproduktivno, samo mu pravimo besplatnu reklamu – ističe Žarković i dodaje da smo previše fascinirani premijerovim, dobacuje neko iz publike „bljuvotinama“ a Žarković uz smeh nastavlja „likom i delom“ i zbog toga ponekad javnost ne vidi šta se zapravo u društvu događa. On objašnjava da u Srbiji ima fenomena koji se ne daju karikaturom objasniti ali da je Petričićev zadatak da izoštri jedan trenutak u nedelji.

Društvena dijagnoza - nedostatak zdravog razuma 2

Svetislav Basara ističe da autor to radi „ubitačno“ i da u njegovim karikaturama ima „suptilnih dijagnoza“ društvenog stanja.

– Knjigu treba dati psihijatrima da prouče, ali ne bih voleo da neke ljude pozovu na posmatranje, mogli bi da dobiju dijagnozu – govori Basara u šaljivom tonu, na šta je Ćulibrk uzvratio da je sutra 30. dan kako on očekuje jednu takvu „dijagnozu“ odnosno presudu po krivičnoj prijavi ministra policije.

Svoje viđenje „dijagnoze“ društvenog stanja autor definiše kao „nedostatak zdravog razuma“ saglašava se da postoji veliki broj fenomena i problema u društvu koje bi i on voleo da ovekoveči karikaturom ali da kao zajedniči uzrok tim problemima uvek nalazi vladajuću strukturu.

– Živimo u društvu i vremenu sa očiglednim nedostatkom zdravog razuma. Ja se trudim, radeći karikature, da ih radim sa pozicije zdravog razuma, a onda sve to povezujem sa Vučićem, odnosno njegovom vlašću pa crtam odgovor na takve situacije – objašnjava Petričić.

Nakon dinamičnog razgovora autor je potpisivao primerke knjige za koju je vladalo veliko interesovanje a okupljeni su mogli da pogledaju izložbu najzanimljivijih karikatura u većem formatu. Među brojnim posetiocima našli su se Olja Bećković, Zoran Kesić, Dejan Cukić, Sonja Biserko, prof. Dubravka Stojanović, prof. Žarko Korać, kao i veliki broj kolega i saradnika autora.


Satira je "uteha za sirotinju"

Govornici na događaju su se osvrnuli na stanje u medijskoj sferi, ističići da je i Petričić njen deo jer javnost na duhovit, ponekad sarkastičan i satiričan način izveštava o najaktuelnijim događajima. Urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković zaključio je da se danas analitičko istraživačko novinarstvo nadomešćuje tom satirom. „To što mi sednemo pa se šalimo, mislim da je to uteha za sirotinju. Ali to se mnogo slabije prodaje nego kad napišeš „Vučiću pederu“, naglasio je Žarković.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.