Foto: Miroslav Dragojević

On je, kako je saopšteno, istakao da se u poslednje 3,5 godine Beograd ubrzano razvija, obnavlja se više spomenika kulture nego što je slučaj bio do sada, jer u gradskoj kasi ima više novca.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda radi izuzetno važan posao. Jedan od načina finansiranja obnove spomenika kulture je finansiranje iz budžeta, a drugi veća zainteresovanost kako međunarodnih organizacija tako i investitora da urade nešto po ovom pitanju. U Beogradu smo uveli praksu da svaki veći investitor dobije kao obavezu obnavljanje nekog spomenika kulture“, rekao je Vesić.

Na Kalemegdanu je obnovljeno Ali pašino turbe, kao i česma Mehmed Paše Sokolovića. Stepenište Jelisavete Načić se takođe rekonstruiše, a do kraja godine bi trebalo da bude obnovljeno 200 fasada, od kojih su mnoge pod zaštitom,

Vesić je najavio da će sledeće godine biti urađeno još 200 fasada, da je sa ministrom odbrane nedavno razgovarao o obnovi Komande ratnog vazduhoplovstva, da je u planu pokrenetanje projekta obnove Spasićevog pasaža, a da se tokom posete predsednika Turske razgovaralo se i o obnovi
turskog kupatila, za šta će TIKA (turska agencija za saradnju i koordinaciju) takođe dati novac. . Ove godine biće usvojen Zakon o starom sajmištu, koji će omogućiti da se započne sa izgradnjom Memorijalnog centra Staro sajmište.