Foto: Miroslav Dragojević

Taj zajednički projekat Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda, „Masterkarda”, Aik banke i Apeksa predstavljen je danas u Starom dvoru.

Sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović rekao je da se Beograd sa ovom uslugom priključuje malom broju digitalizovanih – pametnih gradova, poput Londona i Sankt Peterburga.

Direktor Apeksa Veljko Vlahović ponovio je da su u proteklom periodu zamenjeni skoro svi validatori u javnom gradskom prevozu koji su značajno unapređeniji i plaćanje masterkard platnim karticama odvijaće na identičan način, kao i sa postojećim „bus plus” karticama, prislanjanjem na donji deo validatora.

Bitno je napomenuti da su svi podaci kriptovani i zaštićeni u skladu sa bezbedonosnim standardima, ukazao je Vlahović.

Generalni direktor kompanije „Masterkard” za tržište Balkana Artur Turemka dodao je da ta kompanija radi sa više od 100 gradova u svetu na uvođenju elektronskih plaćanja u javni prevoz, što je doprinelo da svakodnevno funkcionisanje postane brže, jednostavnije i jeftinije.

Predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić najavila je drugu fazu projekta koja će se sa istim partnerima realizovati do kraja januara naredne godine. To je, prema njenim rečima, gradska kartica sa „loyalty” funkciojom, koja će omogućiti pogodnosti prilikom korišćenja u javnim gradskim institucijama i velikom broju trgovinskih lanaca.