Proglašeni dobitnici Nagrade Beograda za 2019. i 2020. godinu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Dobitnici Nagrade Beograda za 2019. i 2020. godinu proglašeni su danas na svečanoj sednici Skupštine grada, koja je održana povodom „Dana Beograda“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što se danas održava sednica na kojoj se proglašavaju dobitnici nagrade, posle godine koja je bila teška zbog pandemije, dodavši da ljudi koji su uradili značajne stvari za glavni grad i za građane dobijaju zaslužena priznanja.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević rekao je da prošle godine ovo priznanje nije dodeljeno zbog pandemije i poručio da su pravi i istinski heroji u poslednjih godinu dana, koji zaslužuju pohvale i nagrade, zdravstveni radnici kojima dugujemo veliku zahvalnost.

Nagradu grada Beograda za 2019. godinu za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je prevodilac Novica Antić, za pozorišno stvaralaštvo glumac Svetislav Goncić, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo glumac Miloš Biković, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije vajar Goran Čpajak, za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo operska pevačica Jadranka Jovanović, za društvene i humanističke nauke profesor Dragan Simeunović, za prirodne i tehničke nauke drocent dr Slavenko M.Stojadinović i profesor Vidosav D. Majstorović, a za pronalazaštvo Zorica Dulović.

Za medicinu su dodeljene dve nagrade, i to za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine profesorima Ivanu Paunoviću, Aleksandru Dikliću i Vladanu Živaljeviću, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti timu za trombektomije Kliničkog centra Srbije, na čelu sa Markom Ercegovcem i Ivanom Vukašinovićem.

Za arhitekturu i urbanizam nagradu su dobili su Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, za poljoprivredu porodično poljoprivredno gazdinstvo Aleksandra Ljubojevića iz Grabovca, a za novinarstvo Zoran Lj.Nikolić.

Za obrazovanje nagradu je dobila nastavnica muzičke kulture u OŠ „Vasa Pelagić“ Aleksandra Stanković, za sport Tijana Bogdanović, a za zaštitu životne sredine Marina Drndarski.

Za herojsko delo nagradu je dobio komandir policijske stanice Zvazdara Ivan Vučetić, za intervenciju u Ulcinjskoj, ulici gde je spasao dvoje ljudi.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd dobili su Slobodan Nakarada, Senka Ristivojević i Dejan Sretenović za realizaciju izložbe „Čistač“ Marine Abramović.

Nagradu za stvaralaštvo mladih dobila je sopran Jovana Lazić.

Nagradu „Svetislav Stojanović“ za 2019. godinu dobio je Aleksandar Marković, radnik Vatrogasno spasilačke jedinice Zvazdara za spasavanje muškarca iz požara, kao i Vatrogasna spasilačka brigada Beograda.

Nagradu grada Beograda za 2020. godinu, koja je promenila naziv u „Despot Stefan Lazarević“, za književnost i prevodno stvaralaštvo dobio je književnik Igor Marojević, za pozorišno stvaralaštvo režiser Boris Liješević, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Rajko R. Karišić, za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo violončelista Nemanja Stanković, za društvene i humanističke nauke Boris Milosavljević, a za pronalazaštvo grupa autora.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine nagrađena je grupa autora za delo „Medicinska mikrobiologija“, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos u razvoju i unapređenju medicine Tatjana Stanojković.

Nagradu za poljoprivredu dobilo je porodično poljoprivredno gazdinstvo Dušana Đorđevića iz Kamendola, za novinarstvo Živorad Nikolić, za obrazovanje profesorke Lidija Županić Šuica i Maja Keskinov, a za sport džudista Nemanja Majdov.

Za herojsko delo nagradu je dobio taksista Branko Antić za pokretanje akcije besplatnog prevoza za medicinske radnike tokom vanrednog stanja, za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda nagrađen je pisac Milovan Vitezović, a za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja Ivana Pejoska i Milena Stanišić.

Nagradu za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke dobio je Dušan Z.Nikolić, u oblasti umetnosti kvartet „Nas četiri“.

Nagradu „Svetislav Stojanović“ za 2020. godinu dobili su radnik Vatrogasno spasilačke jedinice Košutnjak Nebojša Baroj i Vatrogasno spasilačka brigada Beograd.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Proglašeni dobitnici Nagrade Beograda za 2019. i 2020. godinu”

  1. Goncić je pravi izbor! Uloga državnog glumca mu ide od ruke…. Gde treba, tu je Bule sa porodicom da se pokaže, da upriliči, da ….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.